En oväntad flykt till Sverige

En oväntad flykt till Sverige
Författare
Förlag BoD
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor150
Vikt230 gr
Utgiven2021-03-29
SABLz Kassa, Tadesse
ISBN 9789180077118
Detta är en levande och gripande livsberättelse i högt tempo,som andas kärlek och hopp trots mycket sorg och stora svårigheter.
Den politiska situationen i Etiopien är insstabil.Flera revolutioner inträffar,samtidigt vill Eritrea frigöra sig från Etiopien.
En grupp tonåringar i Addis Abeba träffar en främmande man,som i hemlighet undervisar dem om Eritrea.Polisen upptäcker detta genom en spion och söker den då 17-årige författaren.Fängelse hotar. Han lyckas mycket snabbt fly med hjälp av ett förfalskat visum samt enkelbiljett till Polen.En resväska kan ha med sig.Sent en kväll står han ensam och fryser på flygplatsen i Warszawa och vet inte vart han skall ta vägen.Den som skulle möta honom kommer inte.
Trots ensamheten öppnar sig flera oväntade märkliga möten som oplanerat för honom till Sverige,där han söker asyl.Boken ger en berörande inblick i de påfrestingar asylprocessen innebär.Mötet med svensk kultur,många olika myndigheter,skolor och plats på serveringar är svåra att hantera.Han träffar en kvinna "hemifrån" och blir blixtförälskad.De gifter sig några dagar innan hon hotas av utvisning och bildar familj.
Viljan att bli en del av det svenska samhället genom utbildning och arbete samtidigt behålla kontakt med familjen i hemlandet samt finna trygghet bland landsmän i sverige och den egna kyrkan är tillsammans avgörande för författaren för att etablera sig och familjen i det nya landet.