fbpx

Gösta Bohman - hjälten och myten

Gösta Bohman - hjälten och myten
Serie Pejling
Författare
Förlag Timbro
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor75
Vikt155 gr
Utgiven2000-09-01
SABOcc.06z Moderata samlingspartiet
ISBN 9789175664705
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Gösta Bohmans är en av nittonhundratalets stora svenska politiska personligheter. När han i november 1970 valdes till partiordförande för moderaterna fick han ta över ett parti som led av interna stridigheter, och som under en lång följd av år stadigt hade tappat väljare. Under hans ledning vitaliserades och radikaliserades den moderata politiken, vilket förde honom och partiet till frontpositionen i det borgerliga blocket. Men kanske viktigast av allt var den liberala väg som Bohman ledde in partiet på.

Vem var han då, mannen som beskrivs både som rakryggad kraftkarl och vresig ledare? Tove Lifvendahl granskar här Gösta Bohmans tal och skrifter och visar hans styrka som pedagog och debattör. Det idémässiga arvet efter honom innehåller kampen för den enskilda människans rätt mot politiskt krångel, byråkrati och överförmynderi. Men det innehåller också annat av stort värde, t ex oviljan att sälja själen för taburetterna.

Långt efter det att Gösta Bohman försvann från arenan har han fortsatt att beröra både som människa och politiker. Hans idéer äger relevans och aktualitet för 2000-talets politiskt intresserade, och utifrån dem kan många viktiga paralleller dras till dagens samhälle.

Tove Lifvendahl är debattör, kolumnist i Svenska Dagbladet och egen företagare.

Läs pejlingen online (PDF-format)

Stäng meny