fbpx

Valser om arbetets slut

Valser om arbetets slut
Serie Pejling
Författare
Förlag Timbro
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor65
Vikt120 gr
Utgiven1999-01-01
ISBN 9789175664491
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Vår tid är full av valser:
  • Arbetet håller på att ta slut. På sikt kommer majoriteten av världens befolkning att stå utanför arbetsmarknaden i en värld utan arbete. Miljontals människoliv fördärvas och samhällslivet förfaller.
  • IT-revolutionen och de nya teknikerna förpassar oss in i en "jobless growth", en epok väsensskild från industrisamhällets och den fulla sysselsättningens guldålder på 1960-talet.
  • De nya jobb som ändå skapas är lågbetalda servicejobb. USA är typexempel på en ekonomi där allt fler så kallade "working poor" slavar under odrägliga villkor.
  • Kapital och företag söker sig till länder med billig arbetskraft och använder dem som exportplattformar för att konkurrera ut de utvecklade ländernas produkter från världsmarknaden.

Valserna om arbetets slut blåses under av storsäljande litteratur som Globaliseringsfällan, The end of work, L'horreur économique m fl. Mauricio Rojas bemöter dem alla och visar med lätt tillgänglig statistik att de vilar på ostadig grund. Han ställer frågan varför samhällsdebattörer och intellektuella är så snara att bejaka skräckvisionerna kring globalisering och teknikutveckling och varför undergångsprofetiorna får sådan utbredning.

Om valserna bara handlade om självömkan vore de ganska harmlösa, men vad de egentligen gör är att sända signaler till alla dem som i dag står utanför arbetsmarknaden - om att det inte är någon idé att anstränga sig, jobben har ju tagit slut. Därmed blir valserna farliga.

Mauricio Rojas är docent på ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet.

Läs hela boken online (PDF-format)

Stäng meny