Pengarna eller livet : om sumak kawsay - ett annat sätt att se på livet

Pengarna eller livet : om sumak kawsay - ett annat sätt att se på livet
Författare
Förlag Atremi AB
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor168
Vikt460 gr
Utgiven2016-08-01
SABNqdl
ISBN 9789175271453
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Sedan 2008 skyddar Ecuadors grundlag naturens rättigheter, men gruvdrift och oljeutvinning fortsätter. Vi kan inte gå tillbaka till grottornas epok, säger presidenten.
 Bolivias president med rötter bland urfolken i Anderna har i FN drivit igenom en särskild dag för Moder Jord. Men på hemmaplan är det motorvägsbyggen och gas- och oljeutvinning som gäller.
 Den politiska debatten om utveckling fastnar lätt i frågan: Kan evig ekonomisk tillväxt förenas med en långsiktigt hållbar förvaltning av vår jord?  
filosofi om det goda livet, sumak kawsay, ställer frågan på ett annat sätt: Kan ett gott liv förenas med en avtagande och så småningom ingen tillväxt alls?
Svaret tycks bli ja. Ett gott liv kan uppnås i balans med naturen, i samarbete med andra människor, med måttfullhet och förnöjsamhet.  
lyfts en alternativ livsfilosofi fram, beskrivs, exempli­fieras och problematiseras. Med utgångspunkt hos urfolken i Latinamerika, och med flera exempel från Bolivia, Ecuador och Sverige, inbjuder boken till diskussion kring hur vi tar oss ur den eviga tillväxtens tvångströja.

Anika Agebjörn, journalist, forskningsinformatör, författare, arbetat som volontär och fredsobservatör i Latinamerika. Ordförande i Latinamerikagrupperna, (f d UBV) 2001–2004.

Carmen Blanco Valer, folkbildare och folkhögskollärare, feminist, globalrättviseaktivist och internationell urfolksaktivist med rötter i quechuafolket. Ordförande i Latinamerikagrupperna (f d UBV) 2004–2008.

Anna Nylander, frilansjournalist, student i utvecklingsstudier och aktivist. Arbetade i Latinamerika 2013–2015 i nära samarbete med urfolksorganisationer. Vald till ordförande i Latinamerikagrupperna 2016.