Nederland

Nederland
Författare
Medverkande
Förlag Brombergs
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor272
Vikt418 gr
Utgiven2009-08-24
SABHce
ISBN 9789173372152
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Holländaren Hans van der Broeck bor med sin familj på Manhattan i New York. När staden drabbas av terrorattackerna den 11 september 2001 vägrar hans engelskfödda fru att bo kvar. Hon flyttar med sonen Jake till London där hon inleder ett förhållande med en ny man.

Hans blir kvar i New York. Övergiven, förvirrad och osäker på sin framtid bestämmer han sig för att återuppta sitt gamla intresse cricket. När han söker ett lag att spela i lär han känna Chuck från Trinidad, även han en hängiven cricketspelare. Men i USA är cricket en nästan okänd sport och det finns knappt några planer att spela på. Hans och Chuck ser det som sin stora uppgift att göra sporten känd i USA och ger sig ut för att hitta en lämplig bit mark att bygga en stor cricketarena på.

Nederland kan läsas som en berättelse om ett äktenskap och hur en enskild familj drabbas av terrorattackerna den 11 september. Men på det större planet tecknar denna roman bilden av ett skadat samhälle, av förlorad identitet och förlorat fotfäste där cricketspelet representerar det gamla och välkända, något som ger en känsla av kontinuitet och en kontakt med det som var, med barndomen och det trygga.

Joseph ONeill föddes 1964 på Irland, men växte upp i Holland. Med sin tredje roman Nederland fick han 2008 sitt stora genombrott. Boken har höjts till skyarna av kritikerna och har tilldelats många priser, bl a PEN Faulkner Award.