Trolldrycken

Trolldrycken
Serie Akissi
Författare
Medverkande
Förlag Epix
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor48
Vikt400 gr
Utgiven2019-11-17
SABuHci
ISBN 9789170892202
Detta är femte serieboken om den kaxiga lilla tjejen från Elfenbenkusten
Allt börjar med att Akissis mamma tillkallar byns trollkarl och medicinman, marabun. Är det för att hjälpa henne att få ett barn till? Eller gäller det kanske något annat? Marabun anklagar i alla fall Akissi för att vara en liten djävul och tvingar henne att dricka en vidrig trolldryck för att avförhäxa henne …
Drycken slungar ut henne i en fantastisk värld av talande djur, förtrollade skogar och magiskt kattbajs.
Och där är hennes stränga lärare Adama fulhetens kung …

Marguerite Abouet föddes 1971 i Abidjan, den största staden i Elfenbenskusten, som ligger i Västafrika vid Atlanten. När hon var tolv år skickade föräldrarna henne till Frankrike för att skaffa sig en bra utbildning, och hon bor numera där.
Hennes första serie, Aya från Yopougon (tecknad av Abouets make Clément Oubrerie), som började ges ut 2005, handlar om en ung kvinna i Abidjan. Aya blev en stor framgång med över 300 000 sålda exemplar enbart i Frankrike. Vid sidan om att skildra Ayas fortsatta liv i hittills sex böcker har Abouet gett ut hittills åtta serieböcker om den lilla tjejen Akissi, också hon från Abidjan.
Ayas och Akissis värld bygger i mångt och mycket på Abouets barn- och ungdomsminnen från Abidjan på 1970- och tidiga 1980-talet, innan landet slets itu av militärkupper och ett tio år långt inbördeskrig, som för närvarande bara delvis verkar ha bedarrat.
Abouet skildrar ett mycket vardagligt Afrika, varmt men absolut inte idealiserat och långt ifrån gängse västerländska klichéer och katastrofbilder.