Fantasy och reality : unga böcker

Fantasy och reality : unga böcker
Författare
Förlag BTJ Förlag
GenreLitteraturvetenskap
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor239
Vikt0
Utgiven2008-10-09
SABG.092(x)
ISBN 9789170186325
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Det kommer ständigt nya böcker av ständigt nya författare somliga fantasy, andra reality, en del får evigt liv och blir klassiker, andra förpassas snabbt till papperssorteringen. Att hitta rätt i den strida strömmen av böcker för unga vuxna är inte lätt men viktigt! Det är böckerna vi läser som unga som berör oss som djupast, det är då vi behöver de riktigt bra böckerna, de som gör oss till bokläsare för livet.

En bättre lots än Lena Kjersén Edman, bibliotekarie, bokpratare och läsfrämjare, är svårt hitta. Här berättar hon om 22 författarfavoriter, av vilka en del tidigare har ingått i böckerna Författare som stör och berör (1998) och Författare för dig som är ung (2000). Porträtten har uppdaterats och flera nya har tillkommit, bl a Kate Cann, Sonya Hartnett, Lian Hearn, Anthony Horowitz, Magnus Nordin, Philip Pullman, Johanna Thydell, Christina Wahldén.

I ett inledande kapitel tar hon upp böcker och författare som av utrymmesskäl inte har fått egna porträtt, men som är lika läsvärda. För den som söker tips på bra böcker för ungdomar är den här boken ett fynd!

Porträtterade författare:

Katarina von Bredow, Kate Cann, Aidan Chambers, Gillian Cross, Inger Edelfeldt, Jostein Gaarder, Maria Gripe, Sonya Hartnett, Lian Hearn/Gillian Rubinstein, Anthony Horowitz, Ursula Le Guin, Michelle Magorian, John Marsden, Per Nilsson, Magnus Nordin, Joyce Carol Oates, Katherine Paterson, Peter Pohl, Philip Pullman, Johanna Thydell, Christina Wahldén, Cynthia Voigt.