Rapsolja - nötig, nyttig, närodlad

Rapsolja - nötig, nyttig, närodlad
Författare
Medverkande
Förlag Infotain & Infobooks Sweden
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor160
Vikt0
Utgiven2014-12-09
ISBN 9789170033179
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Rapsolja nötig, nyttig, närodlad. Där en av våra äldsta kulturväxter berikar oss med sina guldgula droppar. Kallpressad rapsolja får sina smakmässiga egenskaper från jordmån, väder och lokala mathantverkare. Nyttigheter som exempelvis omega 3 bevaras eftersom oljan aldrig hettas upp över fyrtiofem grader. I boken får du följa med in i de böljande rapsfältens hemliga vrår. Du får veta allt om fröer, sorter och träffa en och annan rapsbagge. Vi besöker gården där allting började och gläntar på dörren till vad som egentligen hände i ladugården på Julita gård tidigt nittiotal. Vi hälsar på ett tiotal av Sveriges lokala rapsbönder och matproducenter, från tidig februari till tid för höstsådd. Du får veta hur rapsen odlas och hur det går till när man pressar olja. Du får möta bonden som tar jaktlicens mellan amningarna för att försvara sina rapsåkrar mot vildsvin. Du får träffa kockarna som tagit kallpressad rapsolja till sina mathjärtan och veta vem som lyckades få ner sin flaska i råvarukorgen i tävlingen Årets kock. Här finns recept på enkla maträtter, bakverk och goda röror. Vi guidar dig också genom en oljeprovning. För nu är det så att ingen kallpressad rapsolja är den andra smaklik. Du kan förnimma allt från blommiga och nötiga dofter till milda neutrala och ljuvligt smaksatta smaker. Boken tar dig med på resa i gränslandet mellan skön fakta och konkret underhållning. Utmed vägen njuter du av vackra och viktiga bilder. Och med tanke på det lilla som skrivits om raps förut, vi vet att du kommer att få mer än en aha-upplevelse. Om författare och fotograf Vi delade rum på en olivresa i Andalusien december 2013. Lotta som matentusiast, med sikte på lokala råvaror, alltid nyfiken på hur saker och ting egentligen hänger ihop. Pernille som fotograf med känsla för ljuset, de rätta motiven och viljan att odla det ätbara. Uppdraget var att plocka oliver, vi pressade direkt efter skörd och de första färska dropparna olja smakade vi på plats i presseriet. Då trodde vi att vi skulle göra något av den mäktiga upplevelsen. Väl i Sverige var det något som skavde. Långt bort, för stor plats i hyllorna, okänt ursprung. Den ack så hårda kärnan krympte och blev snart ett litet svart frö, ganska likt det man gör senap av. Raps. Så klart vi ska göra något om det som lyfter på locket till våra egna öppna landskap. Där såddes fröet till den här boken.