Den dolda kunskapen : en bok om seviceyrket inom hotell och restaurang

Den dolda kunskapen : en bok om seviceyrket inom hotell och restaurang
Författare
Förlag Studentlitteratur
GenreEkonomi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor246
Vikt0
Utgiven2012-01-13
SABQmb
ISBN 9789144075853
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Beskrivningar av serviceyrket inom hotell- och restaurangbranschen tar ofta sin utgångspunkt i ögonblicksmötet mellan gästen och servicearbetaren, utan att hänsyn tas till det sammanhang som formar vår förståelse av yrket. Denna bok bidrar med en bredare bild av serviceyrket genom att beskriva dess centrala kunskaper mot bakgrund av historia, arbetsmarknadspolitik, genus, kultursociologi, ledarskap, utbildning och juridik.

Boken fokuserar främst på serviceyrkets mjuka kunskaper. Sådana kunskaper är sällan synliga för ögat vilket bidrar till att de ofta underordnas de hårda och mer konkreta kunskaperna som förknippas med serviceyrkets hantverksmässiga sysslor – detta trots att de mjuka kunskaperna ofta har en direkt inverkan på branschföretagens konkurrensförmåga. De mjuka kunskapernas nyckelroll i produktskapandet föranleder en förändrad syn på serviceyrkets centrala kunskaper, något som i sin tur påverkar förutsättningarna för bland annat utbildning, rekrytering och ledarskap.

Boken vänder sig till dem som har ett intresse för serviceyrket inom hotell- och restaurangbranschen, oavsett om man är företagsledare, arbetsledare, utbildare eller studerande. Boken kan även vara relevant för andra med ett intresse för servicemötet och de mjuka kunskaperna, oavsett bransch, samt för dem med ett intresse för arbetsmarknad, samhällsekonomi och etiska frågeställningar inom affärsverksamheter.

Högst personlig och klokt resonerande är denna överraskande lärobok som fyllts med insikter om servicebranschen – ett måste för studenter och proffs, men också för alla som gillar att gå ut och äta.
Första pris Årets Svenska Måltidslitteratur 2013, kategorin Undervisningslitteratur