Monster : en världshistoria om det skrämmande

Monster : en världshistoria om det skrämmande
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor493
Vikt822 gr
Utgiven2020-03-13
SABMzd
ISBN 9789127167858
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
<blockquote>

Historikern Bo Eriksson har utifr&aring;n en ovanligt dj&auml;rv ansats f&ouml;retagit sig uppgiften att studera monsters f&ouml;rekomst genom v&auml;rldshistorien &hellip; Kanske har Eriksson till och med lyckats med konststycket att skriva en monsterbibel, som dessutom &auml;r mycket underh&aring;llande.

<em>RIG &ndash; Kulturhistorisk tidskrift</em>

</blockquote>

Det morras, krafsas, bits, huggs, styckas, leml&auml;stas och skriks som aldrig f&ouml;rr p&aring; film och i dataspel, i litteratur och konst. Det tycks r&aring;da monsterfeber i popul&auml;rkulturen. Men skr&auml;ck och monster &auml;r inget nytt samh&auml;lleligt fenomen - r&auml;dsla &auml;r ett evolution&auml;rt arv och monster har funnits l&auml;nge i m&auml;nsklighetens historia.

I denna bok ber&auml;ttar Bo Eriksson hur det gick till n&auml;r m&auml;nniskan i civilisationernas gryning skapade sina allra f&ouml;rsta vidunder och skr&auml;ckgestalter. F&ouml;rfattaren tar l&auml;saren med p&aring; en farofylld resa fr&aring;n istidens m&auml;nniskodjur till dagens varulvar, vampyrer och zombier. I fokus st&aring;r den roll som monster spelat under olika tider och epoker - och vad monstren s&auml;ger om m&auml;nniskan och m&auml;nskligheten. L&auml;s om du v&aring;gar!

<strong>Bo Eriksson</strong> &auml;r docent i historia vid Stockholms universitet och redakt&ouml;r f&ouml;r Historisk tidskrift. Han har skrivit flera uppm&auml;rksammade b&ouml;cker, bland annat <em>Den svenska adelns historia</em> (2011), <em>Bestiarium: en medeltida djurbok</em> (2009) och <em>Tusen &aring;r av fantasy: Resan till Mordor</em> (2007). &Aring;r 2009 tilldelades han Hertig Karls pris (Stora historiepriset), f&ouml;r att ha "f&ouml;rmedlat v&auml;sentlig historisk kunskap till en bred allm&auml;nhet" och "etablerat sig som en kunnig popul&auml;rhistoriker av fr&auml;msta klass".