fbpx

Äntligen diktatur : reportage om det riktiga Thailand

Äntligen diktatur : reportage om det riktiga Thailand
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor183
Vikt314 gr
Utgiven2015-10-10
ISBN 9789127143401

En thailändsk kvinna på besök i Stockholm kallas till förhör i sitt hemland. Thailands styrande militärjunta har bestämt att hon behöver en "attitydjustering"  och nu har hon två dagar på sig att åka hem. Kvinnan sitter snart på ett plan till Bangkok, sida vid sida med svenska solturister. Kort efter landning ligger hon på ett hårt fängelsegolv. Hennes brott: Hon hade ifrågasatt makten.

Äntligen diktatur är en bok om ett Thailand långt från vita paradisstränder. Det är ett land där militären styr med järnhand, där kungen vördas som en halvgud och där demokratikämpar straffas hårt. Det är också ett land där medelklassen i Bangkok i stor utsträckning stöder militärens oinskränkta makt.

Journalisten Mattias Sköld var på plats i protesternas Bangkok 2010 när militären sköt skarpt mot demonstranter och 91 människor dödades. I sin bok beskriver han de historiska orsakerna till Thailands djupa konflikter och möter de modiga människor som kämpar för demokrati och rättvisa. En bok för alla som vill förstå vad som pågår i dagens Thailand.

Mattias Sköld (född 1973) är frilansjournalist och har tidigare varit baserad i Bangkok som korrespondent för bland annat Sydsvenskan. Äntligen diktatur är hans debut som författare. 


"Äntligen diktatur är inte i första hand en debattbok, snarare ett lågmält reportage som försöker tränga in i den thailändska politikens och kulturens gäckande mysterier ... Mattias Sköld skildrar skeendet med öppen och vidsynt blick."
DN

"Med den stora historien som fond driver de små berättelser han fått sig till dels det insatta berättandet framåt. Jag lär mig mycket ... Och mycket riktigt tar Sköld läsaren med bort från drömska stränder och en genom årtiondena exploderande turistindustri."
Per-Johan Thörn, Dagen

Stäng meny