I Amerika

I Amerika
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreUtländska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2002-04-17
SABHeq.01=c
ISBN 9789127092921
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
En grupp människor utvandrar från Polen till Amerika på 1870-talet för att grunda ett utopiskt samhälle i Kalifornien. Bland dem finns skådespelerskan Maryna Zalezowska – den mest firade polska aktrisen i sin samtid. Med sig har hon sin lille son och sin man, en aristokrat som revolterat mot sin familj. I hennes följe finns också en lovande ung författare som är förälskad i henne.

I I Amerika skildrar Susan Sontag ett exotiskt och fortfarande i stora delar ödsligt Kalifornien, där europeiska nykomlingar styr och ställer med den inhemska befolkningen. Hennes nya roman är en studie i amerikansk kontra europeisk mentalitet och en subtil undersökning av hur de möts och förenas på ett tidigt stadium i den amerikanska nationens utveckling, alldeles på det moderna samhällets tröskel.

Gruppen misslyckas med att skapa det idealsamhälle man tänkt sig och de flesta återvänder till Polen. Men Maryna stannar, lär sig engelska och gör en ny, ännu mer triumferande karriär på den amerikanska scenen. Som diva helt i stil med Sarah Bernhardt bildar hon sitt eget kompani och reser kors och tvärs över landet i sitt specialbyggda tåg.

Susan Sontags skildring av de olika miljöerna – New Yorks Manhattan i det sena 1800-talet, det kaliforniska landskapet med sina indianbyar, ökenvidder och vinodlingar liksom småstäderna på den väldiga kontinenten är starkare i färgerna än något hon skrivit tidigare. Skildringarna av den tidens skådespelartillvaro förmedlar Susan Sontag med en fantastisk rikedom på både dokumentation och inlevelse.

I sin nya roman skildrar Sontag en kvinnas väg mot personlig utveckling mot en fond av en kontinent i förvandling, här möter vi ett oförglömligt antal karaktärer från teaterlivet och andra platser, liksom kärleken i dess många former. I Amerika är en oavbrutet fängslande roman av en av USA:s mest framstående författare.

Översättning Rose-Marie Nielsen