fbpx

Bakterieboken

Bakterieboken
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitt.
GenreFacklitteratur barn och ungdom
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor64
Vikt0
Utgiven2001-10-24
SABUeca,u
ISBN 9789127085961
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Bakterier. Signalerar ordet sjukdom och elände? Visst, till en del stämmer det förstås, bakterier orsakar både halsfluss, borrelia och stelkramp, men bakterier är så mycket mer och kan så mycket bättre!

Bakterier är själva förutsättningen för liv på jorden. Utan bakterier blir det nämligen ingen fotosyntes. Bakterier är oslagbara när det gäller att rensa upp och ställa till rätta. De kan rena avloppsvatten, äta sig igenom oljeutsläpp och användas vid biologisk bekämpning av skadeinsekter. Bakterier kan tillverka plastfolie och mänskligt insulin. De kan städa flottiga storkök och framställa cellulosa som man kan göra tyg av. I människokroppen håller de egna goda bakterierna de farliga på avstånd. Mjölksyrebakterier i t.ex. yoghurt hindrar giftbakterier från att breda ut sig i våra magar.

Bakterier var de första levande varelserna på jorden och kommer troligtvis att vara de sista. De kan överleva i rymden och kan tåla både extremt höga och extremt låga temperaturer samt radioaktiv strålning. Och det finns bakterier som har slagit Törnrosas sömnrekord med råge, de har sovit i tusentals år och sedan väckts till liv igen.

Om allt detta och mycket annat som rör bakteriernas märkliga liv handlar Bakterieboken. Den är illustrerad med färgfotografier och humoristiska teckningar av Ulf Lundkvist.

Stäng meny