fbpx

Swedenborgs hemlighet : Om Ordets betydelse, änglarnas liv och tjänsten hos Gud. En biografi.

Swedenborgs hemlighet : Om Ordets betydelse, änglarnas liv och tjänsten hos Gud. En biografi.
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreFilosofi och idéhistoria
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven1999-08-31
SABCjz Swedenborg, Emanuel
ISBN 9789127069817
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Emanuel Swedenborg föddes i Stockholm 1688 och dog i London 1772. Han var naturvetenskapsman, bibeltolkare och teosof. Han var son till biskopen och psalmdiktaren Jesper Swedberg, men i släkten fanns också bergsmän. Detta dubbla arv formade Swedenborgs märkliga karriär och gjorde honom till en av de mest kända svenskarna.

Efter studier vid Uppsala universitet inriktade sig Swedenborg på naturvetenskap och teknik. Han gjorde många spektakulära uppfinningar (en flygmaskin!), men få realiserades. Han studerade järn- och kopparframställning och kom så småningom att sammanfatta en teori om en oorganiska naturens uppkomst och bildandet av vårt solsystem.

Swedenborgs naturvetenskapliga forskning tangerade successivt filosofin och han inspirerades att formulera en svindlande tanke att på empirisk väg finna bevis för själens odödlighet. Han företog anatomiska och fysiologiska studier av människan men förlorade alltmer fotfästet i verkligheten när han försökte gestalta sina visioner i litterär form. Ändå, menar litteraturforskarna, nådde Swedenborg mycket högt i poetisk skaparkraft.

I den postumt utgivna Drömboken blottlade Swedenborg sin religiösa kris. I en gudomlig uppenbarelse 1745 kände sig Swedenborg kallad att uttolka Bibelns andliga innebörd. Han bedrev sina teologiska studier med samma frenesi som han i ungdomen hade insamlat naturvetenskapliga fakta.

Swedenborgs tankar om tillvaron efter döden har attraherat många läsare inom och utom de swedenborgianska samfunden. Genom engelska och amerikanska s k nykyrkliga samfund har de flesta av Swedenborgs religiösa skrifter översatts till många språk och spridits till alla världsdelar. Hans texter har inspirerat författare som Blake, Balzac och Baudelaire, i Sverige Almqvist, Strindberg och Ekelöf.


Lars Bergquist, född 1930, har i mer än 30 år arbetat som diplomat, bland annat som chef för Svenska Kulturhuset i Paris och som ambassadör i Peking och Vatikanen. Han har publicerat romaner, dagböcker och noveller och översatt poesi. 1988 publicerade Bergquist en uppmärksammad kommentar till Swedenborgs Drömbok.

Lars Bergquists bok om Swedenborg är den första utförliga biografin som skrivits av en icke-swedenborgare.

Stäng meny