Den tänkande kroppen

Den tänkande kroppen
Serie Divanserien
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenrePsykologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor320
Vikt0
Utgiven1997-09-11
ISBN 9789127067516
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Grundmaterialet i denna fördjupade granskning av hysterins symptomatologi är Freuds fallbeskrivningar i Studier i hysteri. Miss Lucy förlorar sitt luktsinne och Rosalie sin röst. Fröken Elisabeth lider av svåra smärtor och gångstörningar. Fru Emmy har egendomliga talrubbningar och blir sjuk av mineralvatten. Katharina drabbas av andnöd. Inget av dessa hysteriska symptom går att förklara med hänvisning till organisk-fysiologiska skador eller förändringar i kroppen. Saknar de således grund? Är symptomen inbillade?

Eller är det så att kroppen tänker? Har den ett eget system för att kunna avgöra vad den skall göra eller inte göra? För att besvara frågor av denna typ kan vi inte se på kroppen som enbart ett fysiologiskt organ. Kanske måste vi tänka oss att också den har ett slags "medvetande" – som för oss är omedvetet? Det omedvetna?

Kroppen är ingen enkel och lättbegriplig organism. I en undersökning av mannens spermaproduktion visade det sig att denna ökade när mannen trodde att hans kvinna var otrogen. Inom traditionell biologisk vetenskap skulle detta förklaras enbart med en hänvisning till att konkurrensen med andra män om att få avkomma stimulerar spermaproduktionen. Men det räcker inte som förklaring. Vi måste också fråga oss hur mannens testiklar kan veta att kvinnan är otrogen, eller snarare, att mannen tror att hon är otrogen.

I Den tänkande kroppen analyseras relationen mellan soma och psyke, symptom och kropp ur ett gränsöverskridande psykoanalytiskt perspektiv. Kvinnokroppen och dess hysteriska symptom avtäcks ånyo och belysningen kommer från sexualiteten.