Kolossal frihet

Kolossal frihet
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreLitteraturvetenskap
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor379
Vikt559 gr
Utgiven2021-10-20
SABGcz Levy, Deborah
ISBN 9789113111742

<em>Kolossal frihet</em> är en unik svensk samlingsutgåva av Deborah Levys tre självbiografiska titlar<em> Things I don't want to know</em>, <em>Cost of living</em> och <em>Real Estate</em> som utgör hennes litterära och feministiska manifest <em>A living autobiography</em>.

Den inledande delen i <em>Kolossal frihet</em> bygger på Deborah Levys svar på George Orwells omtalade essä <em>Why I write</em> där hon redogör för drivkrafterna bakom sitt eget skrivande. Här berättar hon om barndomen i Sydafrika under apartheid-tiden och flytten till England samt om de första stegen på författarbanan.

I den andra delen försöker Levy besvara frågan om vad det innebär att vara fri, som konstnär, kvinna, mor eller dotter. Och vilket priset för denna frihet är. Hon använder sitt eget liv i femtioårsåldern som exempel för att besvara dessa frågor. Hennes äktenskap håller på att ta slut samtidigt som döttrarna är på väg ut i livet medan Deborah själv söker en plats att skriva på och finner den i en redskapsbod under ett äppelträd.

Den tredje och avslutande delen i <em>Kolossal frihet</em> behandlar den mogna kvinnans förhållande till ägande och ägodelar. Levy gör en inventering av sin egendom, verklig eller inbillad, och för ett resonemang utifrån hemkänslan, eller bristen på den, och de egna tillhörigheterna. Hon låter läsaren fundera över vad intellektuella värden är för något och vilken betydelse de har för privatlivet.

I <em>Kolossal frihet</em> utgår Levy från sin personliga historia och associerar fritt kring könskamp och politik, filosofi och litterär teori samt vänskap. Resultatet är en självlysande essä om skrivande, kärlek och förluster.