Gileads döttrar

Gileads döttrar
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreUtländska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor442
Vikt463 gr
Utgiven2020-02-25
SABHce
ISBN 9789113107431

Vinnare av Bookerpriset 2019!

I slutscenen av <em>Tjänarinnans berättelse</em> stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på <em>Tjänarinnans berättelse</em>, <em>Gileads döttrar</em>, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

"Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."

Sedan <em>Tjänarinnas berättelse</em> gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populärar tv-serien <em>The Handmaid´s Tale</em> med Elisabeth Moss i huvudrollen.

<em>Gileads döttrar</em> utspelas femton år efter<em> Tjänarinnans berättelse</em> och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.