Dunning-Kruger-effekten

Dunning-Kruger-effekten
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor221
Vikt367 gr
Utgiven2021-11-16
SABHc
ISBN 9789113093703

Den namnlöse huvudpersonen och hans flickvän Maria har bjudit vännerna Otto och Agnes på middag. Otto och Agnes är mycket olyckliga då deras katt Frodo har rymt eller möjligen ramlat ut genom fönstret. Middagen är redo. Dramat kan ta sin början.

<em>Dunning-Kruger-effekten</em> kan läsas som en bildningsroman eller antibildningsroman, det är upp till läsaren. Romanen utspelar sig under några varma sommarmånader 2018. Huvudpersonen läser den kanadensiske psykologen Jordan B. Petersons <em>12 Livsregler: Ett motgift mot kaos</em>, låtsas att han är författaren Michel Houellebecq, via vad han kallar »Houellebecq-tänkandet«, influeras av filmen <em>Blade Runner 2049</em> och fastnar i en vanföreställning om att flickvännen Maria kanske i grund och botten är en android eller möjligen bara en hallucination.

Efter två diktsamlingar återvänder Andrés Stoopendaal med besked till romanen. Termen Dunning-Kruger-effekten beskriver en psykologisk hypotes som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå sin egen inkompetens.