fbpx

Ett öga rött

Ett öga rött
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreSvenska berättare
FormatLjudbok (mp3)
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2013-08-05
SABHc
ISBN 9789113056180
Denna roman utspelas i huvudet på Halim, i hans dröm- och tankevärld, en värld präglad av förvirring och tankeskärpa i lika delar, av längtan, ömhet och en vilja att hitta ett mål i livet. En berättelse på bruten svenska, rytmisk och komisk, grammatiskt självsvåldig men mänskligt mitt i prick.
Halim är en ung högstadiekille som gått vilse i en fundamentalistisk idévärld. Han ska återupprätta blattarnas heder, men kommer underfund med att det inte alltid är riktigt så enkelt som han tror. En rolig och rörande debutroman.

Halim har genomskådat allt. Han har genomskådat Integrationsplanen. Han har genomskådat varför de intellektuella liknar halta kameler. Tyvärr har han också genomskådat sin pappa, som har övergett Kampen och som i stället bara talar om vikten av att tala bra svenska. Men Halim har en egen plan: han ska bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. En tankesultan, som knäcker koderna och får de snyggaste gussarna.

Ett öga rött är den uppmärksammade författaren Jonas Hassen Khemiris debutroman. När den kom ut 2003 blev den genast boken alla talade om. Den belönades med Borås Tidnings debutantpris, har dramatiserats och översatts till ett flertal språk. Ett öga rött har dessutom filmatiserats och har premiär hösten 2007. Författarens andra roman, Montecore, nominerades till Augustpriset 2006 och vann Sveriges Radios Romanpris 2007. Jonas Hassen Khemiri är född 1978 i Stockholm.

"En ruggigt bra bok ... briljant skrivet, levande prosa." Lovisa Lönnebo i Go'kväll, SVT

"en god berättare och en stundtals mycket skarp observatör av det där alltmer svårdefinierade begreppet som kallas Sverige" Annina Rabe, Svenska Dagbladet

"Det är minor classic-varning på den här utvecklingsromanen." Maria Küchen, Upsala Nya Tidning

"Ett öga rött är en viktig debut, inte bara för att den fyller ett tomrum, utan för att den bryter mot några av de förväntningar som genren väcker." Ingrid Elam, Expressen
Stäng meny