JUST NU: Augustpriset 2021 delas ut på Augustgalan

Augustpriset 2021 streamas live.

Just nu pågår Augustgalan i Stockholm på Södra Teatern med Marie Agerhäll som programledare. Här kan du följa direktsändningen.

Prisutdelningen sändes live på Youtube och kan ses i efterhand här:

Augustgalan inleddes med utdelningen av priset till framtidens författare.

Lilla Augustpriset 2021 går till novellen Min ursäkt av Mirja Flodin, Nästansjö
Juryns motivering: ”Att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och sina egna förhoppningar. Om viljan att passa in, drömmen att sticka ut och livet som pågår däremellan. Allt ställs på sin spets en sommarkväll när barndomsgänget ses och framtiden känns så nära och ändå så långt borta. Inkännande, finstämt och levande skildrat, med en perfekt dramatisk båge.”

Härnäst var det dags att uppmärksamma mottagaren av Förläggareföreningens Hederspris – Marianne von Baumgarten-Lindberg.

Marianne von Baumgarten-Lindbergs enträgna och entusiasmerande arbete med och för barnlitteratur och läsande har gjort ett stort avtryck, inte bara i bokbranschen utan också för författare, illustratörer och inte minst för läsarna. Tack vare henne har flera generationer barn och föräldrar fått tillgång till såväl den klassiska som den samtida och nyskapande barn- och ungdomslitteraturen. Hon grundade landets största barnbokklubb, har drivit både storslagna och småskaliga bokhandlar, startat litterära tidskrifter och introducerat landsomfattande läsprojekt.

Marianne von Baumgarten-Lindberg har samma osvikliga mod som Jonatan Lejonhjärta, är lika gränslöst påhittig som Pippi Långstrump och har ett lika stort och varmt hjärta som Muminmamman.


ANNONS


Därefter gick man in på facklitteraturen och de nominerade titlarna där. Som tidigare år fick sex personer presentera respektive titel.

Årets svenska fackbok 2021 är Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
Juryns motivering: ”Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur.”

Publiken på Augustgalan 2021.

Nästa pris att delas ut är barnbokspriset. Och priset går till …

Årets svenska barn- och ungdomsbok 2021: Nattkorpen av Johan Rundberg, Natur & Kultur
Juryns motivering: ”Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.”

Johan Rundberg tar emot Augustpriset 2021.

Läs gärna Boktuggs intervju med Johan Rundberg från tidigare i år.

Efter den bästa barnboken var det dags för det skönlitterära priset för de lite äldre läsarna (även om Johan Rundberg påpekade att även vuxna kan läsa barnböcker).

Elin Cullhed i segertalet på Augustgalan.

Årets svenska skönlitterära bok 2021: Eufori. En roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Vinnaren av Lilla Augustpriset får 15 000 kronor.

Här hittar du alla nominerade till Augustpriset 2021.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.