Flera gripna för ”uppviglande” barnböcker i Hongkong

En misstänkt eskorteras av polis för att leta efter bevis på ett kontor i Hongkong den 22 juli. Polisen grep fem personer som misstänks ha förberett att sprida "uppviglande" litteratur riktade mot barn – ett av de senaste tillslagen mot dissidenter i Hongkong. Foto: Vincent Yu/AP.

Fem personer som skapat barnböcker i Hongkong har gripits. De gripna misstänks ha planerat publicering av ”uppviglande material”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgift rör det sig om böcker riktade till barn, vars innehåll enligt polisen kan ”uppmuntra till hat mot den kinesiska regeringen”.

De gripna – samtliga medlemmar i fackförbundet för samtalsterapeuter – hade skapat böcker för barn som påstås referera till händelser i Hongkong efter att de pro-demokratiska demonstrationerna exploderade i staden 2019. I böckerna porträtteras demokratisupportrar som får boende i en by omringad av vargar, skriver AFP.

Enligt polisen är de gripna mellan 25 och 28 år gamla. De greps av en ny säkerhetspolisstyrka som riktar in sig mot dissidenter.

”Allmänheten måste vara medvetna om fakta och får inte tolerera eller glorifiera våld. Särskilt inte låta nästa generation hetsas till falsk information”, uppger polisen i ett uttalande.

Motiveringen bakom är en kolonial lag som förbjuder uppvigling, något som innan de regeringskritiska demonstrationerna startade i den före detta brittiska kolonin inte tillämpats sedan Hongkongs överlämning till Kina 1997.

Maxstraffet är enligt lagen två års fängelse.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.