Här är vinnarna i Adlibrispriset 2020

Nio populära böcker som röstats fram till vinnare i Adlibrispriset 2020. Pressbild.

Nio böcker har röstats fram som vinnare av Adlibrispriset 2020. Många av dem känns igen från topplistorna över årets mest sålda böcker.

Andra upplagan av Adlibrispriset har avslutats och en vinnare har utsetts i respektive genre.

– Det är andra året vi genomför Adlibrispriset och den här gången var intresset ännu större, vilket är otroligt kul. Framgången med Adlibrispriset är tack vare att så många förlag och författare engagerat sig men vårt största tack går till alla personer som deltog i röstningen, säger Cecilia, Ekesparr, projektledare för Adlibrispriset, i ett pressmeddelande.

Årets vinnare Adlibris-priset 2020 i respektive genre:

Årets roman: Där kräftorna sjunger av Delia Owens (Forum, översatt av Cecilia Berglund Barklem).

Årets deckare: Spegelmannen av Lars Kepler (Albert Bonnier förlag).

Årets feelgood: Under Londons broar av Jojo Moyes (Printz, översatt av Lena Karlin)

Årets faktabok: Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler och Navid Modiri (Bonnier fakta).

Årets kokbok: Veckans matsedel: Middagsrecept från olika delar av världen av Zeina Mourtada (Bonnier fakta).

Årets barnbok 0-6 år: Boken som inte ville bli läst av David Sundin (Bonnier Carlsen).

Årets barnbok 6-12 år: Barn som förändrat världen av Jenny Strömstedt (Max Ström).

Årets ungdomsbok: Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson (Lilla Piratförlaget).

Årets debutant: Jag ser allt du gör av Annika Norlin (Weyler Förlag)

Tävlingen pågick mellan 17 november och 8 december 2020. Totalt röstade nära 30 000 personer i tävlingen, jämfört med 25 000 personer 2019. Det gick endast att rösta vid ett tillfälle.

Vinnaren i respektive genre kommer få ett pris i form av generös exponering i Adlibris interna säljkanaler och i externa mediekanaler.

Om Adlibrispriset: 

Priset delas ut i nio genrer: Deckare, Roman, Barnbok 0-6, Barnbok 6-12, Fakta, Ungdom, Kokbok, Debutant och Feelgood. För årets Adlibrispris adderades två nya genrer, debutant och barnbok delades upp i två åldersspann. Vinnaren i varje genre bestäms av bokälskare runt om i landet som får lägga en röst på sin favorit i varje genre.

En jury bestående av anställda på Adlibris väljer ut tio nomineringar i respektive genre. Nomineringen beslutas på försäljning, popularitet och potential. Den bok som får flest röster inom varje genre tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven genre. För att bli nominerad krävs att boken ska ha givits ut i Sverige under 2020.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.