Sommarserien 2020 – Mari Koli: Vi säljer bra i alla format

Mari Koli, VD och förläggare på Schildts & Söderströms. Foto: Privat. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Schildts & Söderströms räknade med ett försäljningstapp när corona slog till, men efter en liten svacka tog det fart och försäljningen har gått över förväntan.

Vi har passerat mitten av juli och många har semester, men Boktuggs sommarserie rullar vidare utan avbrott. Dagens medverkande är Mari Koli, vd för Schildts & Söderströms, ett finskt förlag som ger ut skönlitteratur, fackböcker och läromedel på svenska. Trots en svajig inledning i mars och april har försäljningen därefter legat över budget, och både digitala och tryckta format säljer.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– När hela Finland gick in för distansarbete i mars och det kändes som om hela samhället stod stilla, räknade vi med ett potentiellt försäljningstapp upp till 50 procent i försäljningen av allmänlitteratur. På S&S Litteratur och vår finska imprint, Kustantamo S&S, sackade försäljningen också efter i både mars och april, men sedan tog den fart igen. I dagsläget ligger vår försäljning över vårt budgeterade säljmål, vilket känns helt fantastiskt. Det intressanta är att vi säljer bra i alla format, både digitalt och i print. Vi har inte ändrat i våra utgivningslistor på grund av coronan utan kört på enligt ursprunglig plan och det har ju visat sig vara ett lyckat beslut, eftersom försäljningen drar, säger Mari. 

– I bokbranschen är det relativt enkelt att jobba på distans och vi har haft enbart positiva erfarenheter av interna virtuella möten under coronavåren. De flesta av oss på förlaget har jobbat länge tillsammans, vi känner varandra väl och är ett sammansvetsat team, vilket varit en klar fördel under undantagstillståndet. Tack vare vårens och sommarens erfarenheter av att jobba på distans kommer vi helt säkert att bygga upp en flexiblare organisationsmodell i framtiden, där vi kombinerar distansarbete och virtuella möten med dagar då alla jobbar fysiskt på förlaget. Jag tror att modellen minskar antalet onödiga och utdragna möten, ökar koncentrationsförmågan och hjälper till att sänka stressnivåerna hos medarbetarna.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Coronans effekter för bokbranschen. Kommer det en andra våg i höst? Hur klarar sig de förlag och fysiska bokhandlar som upplevt ett omfattande försäljningstapp redan i vinter/vår, överlever de? Hur kommer coronans ekonomiska effekter att påverka konsumentbeteendet på sikt? 

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Under semester väljer jag att läsa böcker som jag inte har möjlighet att läsa då direkt jobbrelaterad litteratur sväljer all den tid jag har. Ofta väljer jag ett tema för min sommarläsning som litteratur kring Bloomsbury-gruppen, nyläsning av klassiker eller de tio intressantaste titlar som utkommit på andra finska förlag. I sommar är rasism mitt tema. Jag har bland annat beställt Robin Diangelos White Fragility: Why it’s so hard for white people to talk about racism på nätet.

Tre titlar ur Schildts & Söderströms aktuella utgivning får lite extra utrymme i denna sommarintervju:

  • Otto Gabrielsson, Vildhavre. Sista brevet till pappa. ”Stark debutroman om varje barns behov av att bli sedd och bekräftad av sina föräldrar.”
  • Eva Frantz, För han var redan dö. ”Fullträff för deckarentusiasten som älskade Maria Lang när hon var som bäst.”
  • Philip Teir, Jungfrustigen. ”En stram och stilsäker roman om hur två själsfränder möts på en förlagsfest. En berättelse om svärtan att ge upp ett gott och tryggt familjeliv för något oemotståndligt men ännu delvis dolt, en kärleksroman.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Ja, många! Väljer tre: Kris, kalas och kolhydrater av Anna Hellsten och Annina Rabe (Bonniers), Därför tar kärleken slut. De negativa relationernas sociologi av Eva Illouz (Daidalos), Hilary Mantels The Mirror and the Light i finsk översättning (Teos).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.