Elva böcker prisades på Ester Bonniers Guldboksgala

Några av Guldboks-pristagarna. Fr v: Mons Kallentoft, Jenny Warsén, Anders Hansen, Denise Rudberg, Stefan Ahnhem, Mia Clase, Anna Lindelöw, Mattias Edvardsson. Foto: Stefan Tell

Ester Bonnier för vidare Bokförlaget Forums tradition att dela ut guldböcker till förlagets bästsäljande titlar. Nytt för i år är en fackboksklass.

Elva böcker och deras författare prisades för exceptionella försäljningsframgångar vid Ester Bonniers årliga Guldboksgala. 

– Med Guldboksgalan vill vi på ett enkelt men glittrande sätt fira tillsammans med våra författare och hela teamen bakom böckerna. Både Bokförlaget Forum och Bonnier Fakta har under många år nått stora framgångar på facksidan, så det känns extra roligt att i år få hylla hela sex fackböcker, säger Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier, i ett pressmeddelande.

Guldböcker och diamantböcker. Foto: Stefan Tell

Sedan 2015 delar Bokförlaget Forum ut Guldboken som en utmärkelse till de författare vars böcker har haft exceptionella försäljningsframgångar och i år tar Ester Bonnier över stafettpinnen. I och med det kan titlar från alla varumärken inom Ester Bonniers kvalificera till Guldboken.

Försäljningen mäts inom två år från utgivningsdatum och utmärkelsen finns i tre valörer: för skönlitteratur får man Guldbok för över 100 000, Platinabok för över 200 000 och Diamantbok för över 300 000 sålda exemplar i Sverige. För fackböcker får man Guldbok för över 50 000, Platinabok för över 100 000 och Diamantbok för över 150 000 sålda exemplar i Sverige.

– I år har vi för första gången fått dela ut två Diamantböcker. En till Anders Hansen, för hans enorma framgång med Hjärnstark, som sålt över en halv miljon. Och en till Thomas Erikson, som för andra gången fick ta emot en Diamantbok, för Omgiven av psykopater, säger Adam Dahlin i pressmeddelandet.

Flera av pristagarna är återkommande, däribland Mons Kallentoft, Denise Rudberg, Stefan Ahnhem, Viveca Sten och Anders de la Motte som tidigare har prisats på Guldboksgalan.

Baksidan av guld- och platinaböcker. Foto: Stefan Tell

Alla vinnare på Ester Bonniers Guldboksgala 2020

Diamant fack

Hjärnstark – Anders Hansen

Omgiven av psykopater – Thomas Erikson

Platina fack

Food Pharmacy – kokboken – Mia Clase, Lina Aurell

Guld fack

Jag är fotboll – Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson

Middagstipset – Jenny Warsén

Guld skön

En helt vanlig familj – Mattias Edvardsson

I fel sällskap – Viveca Sten

Vintereld – Anders de la Motte

Åtta steg bakom – Denise Rudberg

Motiv X – Stefan Ahnhem

Himmelskriket – Mons Kallentoft

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.