Mikael Persbrandt läser in sömnböcker för Storytel

Helena Kubicek Boye (foto: Bengt Alm) och Mikael Persbrandt (foto: Nils Lindström/Storytel).

Psykologen Helena Kubicek Boye har skrivit en serie nya sömnböcker som släpps exklusivt på Storytel. Mikael Persbrandt står för inläsningen.

Författaren och psykologen Helena Kubicek Boye har under många år hjälpt både vuxna och barn med sömnproblem att skapa goda sovvanor. Hon har bland annat skrivit Sömnsagor – sagor som hjälper barn att somna och Konsten att sova.

Nu är hon aktuell med nya ljudboksserien Somna, inläst av skådespelaren Mikael Persbrandt.

– Somna riktar sig till människor som har svårt att komma till ro och somna. Men egentligen är den till för alla. I vår tid behöver vi hitta saker som kan balansera upp stressen i våra liv, och att lyssna på någonting är en bra metod, säger Helena Kubicek Boye i ett pressmeddelande.

Hon har haft Mikael Persbrandts röst i åtanke under skrivandet. 

– Vem som läser är helt avgörande för hur böckerna kommer att tas emot. Det ska vara en lugnande och trygg röst som man inte kan reta sig på, en röst som ger en behaglig känsla.

Somna består både av upplevelsebaserade berättelser, där lyssnaren använder sina sinnen för att föreställa sig till exempel vind i håret, och av rent beskrivande faktatexter med icke-triggande information. Kubicek Boye har i manusskrivandet använt sig av sina erfarenheter inom metoder som KBT och mindfulness från de 15 år hon arbetat med människor med sömnproblem.

– Många berättar för mig att de gärna lyssnar på något för att slappna av. Tillgängligheten till ljud gör att allt fler använder det som ett hjälpmedel för att somna.

Att ljudbokslyssnande och avkoppling är tätt sammanlänkade för svenska folket framkommer också i en ny undersökning där Kantar Sifo och Storytel tillsammans tittat närmare på ljudbokens roll och betydelse i svenskarnas vardag. 

Känslan av att vara avkopplad ökar tydligt vid alla tidpunkter på dygnet när ljudböcker konsumeras som mest, det vill säga vid resor till och från jobb eller skola och kring nattning på kvällskvisten. Allra mest avkopplade är ljudbokslyssnarna mellan 21 och 22 på kvällen, vilket sammanfaller med den högsta toppen för lyssnandet under dygnet.

– Vi lever i ett samhälle med högt uppskruvat tempo och många plikter och måsten. På Storytel är vi verkligen glada att användarna upplever ljudboken som en ventil för avkoppling. Det är en fin bekräftelse på att svindlande och fantastiska berättelser både hjälper oss att bottna i vardagen och öppnar nya världar, till och med när stress och förväntningar kan kännas som mest övermäktiga, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel, i pressmeddelandet.

Ljudboksserien Somna släpps på Storytel i fyra delar: Sömnrummet, Österlen, Strandliv och Universum, med start den 3 februari.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.