Tranås blir ny ort på SmåLit 2019

Rebecca Liden, projektledare för SmåLit. Foto: Janne Wrangberth

Intresset för den småländska litteraturfestivalen SmåLit växer och nästa år kommer den även hållas i Tranås. Dessutom delas festivalens nyinstiftade pris SmåLits Migrantpris ut för första gången.

2019 blir litteraturfestivalen SmåLit större och växer från tre till fyra orter. Sedan tidigare år är Värnamo, Jönköping och Nässjö med, men nästa år tillkommer också Tranås som en fjärde ort. Varje stad får en egen dag på festivalen som hålls den 8-11 februari och spännvidden på programinnehållet är tänkt att sträcka sig från lokal till internationell nivå enligt festivalledningen.

Att festivalen får ytterligare en ort handlar främst om ett visat intresse utifrån, något som rimmar bra med festivalens grundtanke:

— Både arrangörer och besökare har efterfrågat att få ha festivalen hos sig, säger Rebecca Liden, projektledare för SmåLit. Det är väldigt positivt eftersom det från början varit SmåLits mål att knyta litteratur till hela den småländska regionen. Vi fortsätter med modellen att varje ort har varsin festivaldag. Så kan både författare och publik åka emellan orterna.

Temat för 2019 är landsbygd. Det handlar dels om att Småland generellt förknippas med landsbygd och dels om det samtida samtalet om landsbygden kring normer, myter och identitet. Ett av festivalens syften är att skapa utrymme och möjlighet att prata om aktuella och angelägna frågor. Genom att lyfta landsbygden vill arrangörerna få igång diskussionen om hur vi egentligen förhåller oss till den och hur det i förlängningen visar sig i både litteraturen och i samhället.

— Man kan gå djupt in i ett sådant tema, säger Rebecca och fortsätter: – I litteraturen finns mycket att lyfta kring landsbygden och under våra möten har det knappt gått att stoppa idéerna. Vi har grävt i allt möjligt från stora frågor kring normer och föreställningar till avgränsade områden som skogen och traktorer.

Under festivalen kommer också SmåLits Migrantpris delas ut för första gången. Det kommer att gå till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser”.

— Idén om priset har vuxit fram utifrån hur vi har jobbat, berättar Rebecca. Tidigare år har vi haft flykt som tema för festivalen. Vi lever i en tid med stor migration där också migrantberättelserna blir fler. Vilhelm Mobergs sätt att använda den lilla människans perspektiv är ett otroligt bra sätt för människor att ta en berättelse till sig och vi vill instifta priset för att lyfta de här historierna även i förlängningen.

SmåLit 2019 arrangeras av Region Jönköpings län, Hall Media och de fyra kommunerna Jönköping, Värnamo, Nässjö och Tranås. Under Jönköpingsdagen kommer en bokmässa hållas och den som är intresserad av att ställa ut kan nu gå in på SmåLits hemsida och anmäla sig.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.