Bookmarks förläggare Ebba Bandh debuterar som författare – på Bookmark förlag

Bookmarks litterära chef och förläggare Ebba Bandh debuterar i höst med romanen En liten död. Bild: Kajsa Göransson

Stor kärlek. Omöjlig kärlek. Minnen från tonårstiden i landsbygdshålan i USA kunde plötsligt vävas ihop till en berättelse. Med boken En liten död debuterar Ebba Bandh på Bookmark förlag, där hon även är förläggare och litterär chef.

Ebba Bandh har inte haft någon dröm att bli författare. Hon jobbar med manus och författare varje dag i rollen som förläggare och litterär chef på Bookmark, samlar visserligen på berättelser, men har inte alls tänkt skriva själv. Tills den där dagen förra våren när händelserna hon stötte på under sitt år som 16-åring i USA fick ett samband och blev en bokidé.

– Jag var utbytesstudent i en liten håla på landsbygden i USA. Två olika dödsfall hade skett, unga personer, det ena flera år tillbaka och det andra var väldigt färskt när jag kom. Det berörde samma familj. Jag har burit med mig de här två tragiska dödsfallen, och grubblat på dem. Så kom jag på hur de kunde vävas ihop och att det kunde bli en bok.

Hon skrev, som i ett rus. Först under en vecka hon tillbringade med influensa i sängen, senare under sena kvällar när barnen somnat. Hela storyn fanns klar och ville bara skrivas ned, Ebba var tvungen att hänga med. Med orden på plats fick tre vänner läsa, två författare och en redaktör.

– Det är annorlunda att bedöma sitt eget manus, men jag kunde se att det kommer att hålla som en berättelse. De tre är personer jag litar på och som förstår att man behöver ärlig återkoppling.

Responsen var positiv och det blev dags att gå vidare. Fördelar med att ha arbetat länge i branschen är kunskap om hur den fungerar och kontakter. Nästa steg blev en agent.

– Jag skaffade en agent väldigt tidigt.

Agenten fick manuset, letade förlag – och så hamnade det hos Bookmark. Hur gick det till?
– Först sa jag att Bookmark är uteslutet. Det kändes konstigt, så vi inledde dialoger med olika andra förlag. Men jag märkte snabbt att jag kände mig nästan otrogen, det kändes jättemärkligt. Jag hade tusen idéer om hur jag ville att det skulle gå till. Jag tycker att vi jobbar optimalt på förlaget. Jag tycker att jag har världens bästa kollegor. Det kändes inte lustfyllt att prata med de andra förlagen, det kändes fel och tog bort en del av glädjen. Vad ska jag där och göra?

Efter att ha pratat med kollegor och ett par av hennes författare som läst manuset började hon fundera på om Bookmark ändå kanske skulle vara en möjlighet.

– Mina författare tyckte att det var konstigt att jag inte skulle ge ut på Bookmark – duger inte förlaget för mig? Och min agent påpekade att det bara är i Sverige man inte ger ut på eget förlag.

Ebba pratade med förlagschef Claes Ericson som läste manuset och gärna ville ge ut det, men de mentala spärrarna kring vad andra skulle tänka fanns kvar. Resultatet blev ändå ett kontrakt med Bookmark. Förläggarbakgrunden gav henne en känsla av ödmjukhet som författare, hon såg kompetensen hos teamet och litade på deras lösningar.

– Det kändes jättelyxigt att ha människor som engagerade sig i att göra mitt manus bättre. Det var fantastiskt kul, helt enkelt.

På kuppen har hon blivit en bättre förläggare.

– Jag har fått en helt annan förståelse för processen och olika typer av osäkerhet. Jag lägger upp tidsplaner lite annorlunda och har märkt andra saker som kan vara användbart i till exempel redigeringsarbetet, input som vi kanske inte gett förut. Jag har blivit mer ödmjuk och har fått en större förståelse och det har varit väldigt bra i min förläggarroll.

Hur är det med prestationsångesten?
– Tidigare har jag tänkt att jag inte skulle kunna skriva en bok så länge jag jobbade, just på grund av prestationsångest. Men nu … Jag hade haft en psykiskt väldigt tuff period innan, det kändes som om jag hade varit på botten. Då släppte mycket av rädslan att misslyckas, att behöva hålla upp en fasad och att vara så perfekt. Jag gör det här för mig själv först och främst. Jag tycker att det känns spännande, och jag vågar misslyckas.

Även om Ebba aldrig närt någon författardröm har hon nu fler idéer som kan bli romaner, också de utforskar jobbiga och smärtsamma delar av livet såväl som kärleksrelationer. Men innan hon börjar skriva och åter kryper in i en totalt uppslukande skrivbubbla får En liten död komma ut i verkligheten. Boken släpps i oktober, med ett försläpp på Bokmässan.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,