AI-röster blir normen för akademiska ljudböcker – men inte för underhållning?

🤖 AI-fan. De senaste åren har utvecklingen av talsyntes eller AI-röster gått snabbt. Nicholas Jones grundade Strathmore Studios, i Clerkenwell i centrala London 2005, som spelat in över 1 500 ljudböcker. I en krönika i Publishers Weekly skriver han att de flesta läsplattor numera har talsyntes inbyggd och därmed löser tillgänglighetsfrågan, men tillägger: ”Det finns ändå en efterfrågan på akademiska ljudböcker, och TTS (Text-till-tal) kan bli normen för dessa. Men för berättande och underhållning tror jag att våra lyssnare alltid kommer att vilja ha de extra nyanserna av mänsklig betoning.”

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.