Kontroversiella namn bland favoriterna till Nobelpriset 2022

Mats Malm, ständig sekreterare vid Svenska Akademien, vid tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur i Börshuset i Stockholm 2021. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Blir det till slut Salman Rushdie som får Nobelpriset? De senaste åren har Svenska Akademien lyckats överraska omvärlden – men är det kanske dags för någon av de favorittippade i år?

Varken Louise Glück eller Abdulrazak Gurnah hörde till de mest väntade Nobelpristagarna i litteratur. När strålkastarna nu riktas mot Börshuset är frågan om Akademien ska lyckas överraska igen, eller om det till slut blir dags för någon av de författare som år efter år har nämnts i förhandsspekulationerna, som Joyce Carol Oates, Adonis, Ngũgĩ wa Thiong’o eller Salman Rushdie?

Tolkas politiskt

Efter attentatet mot Rushdie tidigare i år höjdes röster för att det nu äntligen borde vara dags för den förföljde författaren att få priset. Hans namn har dock kontroversiell sprängkraft – han är en av många författare som i en konfliktfylld tid skulle kunna tolkas som ett tydligt politiskt val.

Att Akademien inte väjer för kontroverser visade man visserligen nyligen med pristagaren Peter Handke, samtidigt som ledamöterna år efter år understryker att litterära och inte politiska hänsyn styr. Innebär det att det alltså är fritt fram för exempelvis ryska Ljudmila Ulitskaja att få priset – som efter Rysslands invasion av Ukraina valde att lämna landet och bosätta sig i Berlin?

– Det skulle i sådana fall krävas en ypperligt välformulerad motivering för att skadelindra. Å andra sidan har inte resten av världen upphört att existera. Priset kan mycket väl gå till någon i en annan del av världen med rätt litterära meriter, men som känns inaktuell i förhållande till att ett av Europas största länder bombas sönder, sade översättaren Mikael Nydahl nyligen till TT, apropå Nobelprisets politiska betydelser.

Tre pristagare inbjudna

På spelsajterna ligger den franske kontroversielle författaren Michel Houellebecq i topp, tillsammans med Anne Carson, Annie Ernaux, Ngũgĩ wa Thiong’o och Salman Rushdie. Hittills har endast 16 kvinnor fått Nobelpriset – och aldrig någonsin har en kvinna varit pristagare två år på raken, vilket alltså inte händer i år heller, eftersom Abdulrazak Gurnah var förra årets pristagare.

För första gången sedan coronapandemin ska prisceremonierna nu också pågå som vanligt – förra året missade pristagaren både ”festernas fest” och ceremonin. Helt enligt gängse protokoll blir det inte nu heller: i år är fler litteraturpristagare än någonsin inbjudna, förutom den nya pristagaren också Louise Glück och Abdulrazak Gurnah, som fick priset under särskilda omständigheter på grund av pandemin. Sammanlagt kan alltså tre litteraturpristagare komma att gästa Stockholm i december.

Prissumman är på tio miljoner kronor och prisceremonin hålls den 10 december.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Så utses Nobelpristagaren

Valet av Nobelpristagare görs enligt en stående arbetsordning. I januari ställer en tjänsteman samman de giltiga nomineringar som kommit in, vanligtvis cirka 200 namn. Akademien ska också inhämta rapporter från svenska eller internationella experter på språkområden utanför Akademiens egen kompetens: de afrikanska länderna, de spanskspråkiga, det arabiska och persiska språkområdet liksom det östasiatiska, slaviska och indiska. Experterna kan också vara akademiledamöter som inte ingår i Nobelkommittén.

Nobelkommittén ska därefter gå igenom den ”långa listan” och eventuellt skjuta till ytterligare namn som man tycker saknas. Under våren ska kommittén, genom att ta in synpunkter både från övriga ledamöter i Akademien och från externa experter, koka ned namnen till den ”halvlånga listan”, med cirka 20–25 namn till april. Dessa ska sedan reduceras till den ”korta listan” i maj. Där finns namnen som blir akademiledamöternas sommarläxa.

Fakta: De senaste årens Nobelpristagare

2021 Abdulrazak Gurnah, Tanzania

2020 Louise Glück, USA

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL