Uiguriske poeten Perhat Tursun får årets Tucholskypris

Perhat Tursun får årets Tucholskypris för "sitt djupt berörande sätt" att gestalta mänsklig erfarenhet ur ett minoritetsperspektiv. Foto: Svenska Pen.

Den fängslade uiguriske författaren och poeten Perhat Tursun får årets Tucholskypris av Svenska Pen. Juryn framhåller hans ”djupt berörande sätt” att gestalta mänsklig erfarenhet ur ett minoritetsperspektiv.”

Svenska Pen beskriver honom som en litterär och kulturell förebild för sitt folk. Tursun är född 1969 i Atush, Xinjiang och återvände till sin hemprovins efter universitetsstudier i Beijing. Översatt till engelska finns bland annat hans kortroman The backstreets som handlar om den kinesiska förföljelsen av uigurerna.

I början av 2018 greps han av kinesiska myndigheter och rapporterades 2020 ha blivit dömd till 16 års fängelse på oklara grunder.

”Situation för uigurerna är mycket oroande. Den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten. Pen har länge följt situationen för uigurer och engagerat sig i Perhat Tursuns fall, säger Jesper Bengtsson” ordförande i Svenska Pen i ett pressmeddelande.

Uppemot 1 miljon uigurer beräknas ha blivit placerade i så kallade omskolningsläger av den kinesiska regimen.

Boktuggs fotnot: I skrivande stund finns Perhat Tursun inte översatt till svenska.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.