Chapter ett avslutat kapitel för Gyldendal – säljer streamingtjänst till Saxo för 1 kr

Gyldendal säljer sin ljudbokstjänst Chapter till Saxo. Montage: Boktugg.

Gyldendal ger upp kampen om ljudbokskunderna och säljer sin tjänst Chapter till nätbokhandeln Saxo (som ägs av JP Politiken). Efter att ha plöjt ner tiotals miljoner får man 1 DKK för aktierna.

I ett pressmeddelande skriver Gyldendal att Chapter blivit en betydande aktör på den danska streamingmarknaden men att det samtidigt står klart att den hårda konkurrensen på marknaden kräver stora investeringar.

”Ekonomin i Chapter hänger inte ihop för Gyldendal och det behövs en konsolidering på marknaden”, skriver Gyldendal.

Nyligen sparkade Gyldendal sin VD Morten Hesseldahl och en anledning är Chapter som blivit ett väldigt dyrt projekt. Bara första halvåret 2022 var Chapters förlust 24 miljoner DKK.

– Försäljningen till Saxo är till glädje för Chapters kunder och säkrar dem en långsiktig, stabil och konkurrenskraftig service, säger Hanne Salomonsen, tillförordnad VD på Gyldendal.

Saxo tar över Chapter idag den 30 september och betalar 1 dansk krona för aktierna – och tar över alla kostnader. För Gyldendal är det en del i det ökade fokus på kärnverksamheten som signalerades i samband med VD-skiftet.

– I en svår situation är vi glada att ha funnit en lösning som stärker en publicistiskt ägd streamingtjänst på den danska marknaden och vi ser fram emot att fortsätta det goda samarbetet med Saxo. Försäljningen frigör resurser till att stärka och utveckla vår förlagsverksamhet ytterligare till gagn för våra författare och kunder, säger Hanne Salomonsen.

Saxo ägs alltså av JP/Politikens Hus sedan 2018 och står även bakom Bokförlaget Polaris i Sverige. Saxo är Danmarks dominerande nätbokhandel och har haft en streamingtjänst sedan 2017.

Frågan är nu ifall Saxo kommer att gå över till Chapters plattform som levereras av det norska bolaget Beat eller fortsätta satsa på nuvarande plattform.

Den danska marknaden har länge präglats av en viss överetablering. De tre stora svenska aktörerna Storytel (under namnet Mofibo), Bookbeat och Nextory finns där liksom ett par andra. Nu kommer en första konsolidering, räkna med att det blir fler framöver.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.