Tua Forsström beskriver Espmark som "en klippa" och en "fast punkt" i Svenska Akademien. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Tua Forsström om Espmark: ”Tomrummet kommer att vara enormt”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Tua Forsström minns Kjell Espmark som en vän som alltid fanns där för en. Espmark, som avled på söndagen, fortsatte att skriva ännu efter att han insjuknat.
– Hans sista år blev en oerhört inspirerad och produktiv tid, säger Forsström.

Tillsammans med en delegation författare åkte Tua Forsström till Kina under slutet av 1980-talet. Med på resan var Kjell Espmark, som vid den tiden varit en ledamot av Svenska Akademien sedan 1981.


ANNONS


– Han var en sådan varm, vänlig och älskansvärd person. Han förgyllde resan för oss andra, både med sin kunskap och sitt oföränderligt goda humör, säger hon.

Kjell Espmark kom att vara viktig för Forsström när hon själv valdes in i Akademien 2019 och efterträdde den avgående Katarina Frostenson.

En ”fast punkt”

Hon beskriver Espmark som ”en klippa” och en ”fast punkt” för henne själv.

– När man känner sig nervös och osäker i ett sådant nytt sammanhang kan en liten uppmuntrande kommentar restaurera ens självkänsla, säger hon.

ANNONS

– Det kan betyda väldigt mycket.

Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande att Kjell Espmark gjorde ”ovärderliga insatser för Akademien under fyra decennier”. Han var bland annat Nobelkommitténs ordförande under åren 1987–2004.

Tua Forsström delar den bilden, också personligt:

– Tomrummet kommer att vara enormt.

Hon återkommer ofta till Espmarks oföränderliga vänlighet. Hon vände sig också till honom och undrade vad hon skulle ta sig till med sina skrivblockeringar. Han log. ”Vänta så ska du få se när du blir gammal.”

Höjdpunkt i författarskapet

För honom själv blev de sista tio åren ett fortgående inspirerat tillstånd.

– Det är underbart hur den sena vågen av produktivitet kom att bli något av en höjdpunkt i hans stora författarskap, säger Forsström.


ANNONS


Hon syftar då framför allt på hans Skapelsetrilogi och systersviten ”Låna mig din röst”.

De båda hade stundvis kontakt via e-post, och Forsström undrade försiktigt hur han mådde. Den saken ägnade Kjell Espmark föga uppmärksamhet.

”Inspirationen överger mig inte”, rapporterade han i stället.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …