Tua Forsström om Espmark: ”Tomrummet kommer att vara enormt”

Tua Forsström beskriver Espmark som "en klippa" och en "fast punkt" i Svenska Akademien. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Författaren Tua Forsström minns Kjell Espmark som en vän som alltid fanns där för en. Espmark, som avled på söndagen, fortsatte att skriva ännu efter att han insjuknat.
– Hans sista år blev en oerhört inspirerad och produktiv tid, säger Forsström.

Tillsammans med en delegation författare åkte Tua Forsström till Kina under slutet av 1980-talet. Med på resan var Kjell Espmark, som vid den tiden varit en ledamot av Svenska Akademien sedan 1981.

– Han var en sådan varm, vänlig och älskansvärd person. Han förgyllde resan för oss andra, både med sin kunskap och sitt oföränderligt goda humör, säger hon.

Kjell Espmark kom att vara viktig för Forsström när hon själv valdes in i Akademien 2019 och efterträdde den avgående Katarina Frostenson.

En ”fast punkt”

Hon beskriver Espmark som ”en klippa” och en ”fast punkt” för henne själv.

– När man känner sig nervös och osäker i ett sådant nytt sammanhang kan en liten uppmuntrande kommentar restaurera ens självkänsla, säger hon.

– Det kan betyda väldigt mycket.

Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande att Kjell Espmark gjorde ”ovärderliga insatser för Akademien under fyra decennier”. Han var bland annat Nobelkommitténs ordförande under åren 1987–2004.

Tua Forsström delar den bilden, också personligt:

– Tomrummet kommer att vara enormt.

Hon återkommer ofta till Espmarks oföränderliga vänlighet. Hon vände sig också till honom och undrade vad hon skulle ta sig till med sina skrivblockeringar. Han log. ”Vänta så ska du få se när du blir gammal.”

Höjdpunkt i författarskapet

För honom själv blev de sista tio åren ett fortgående inspirerat tillstånd.

– Det är underbart hur den sena vågen av produktivitet kom att bli något av en höjdpunkt i hans stora författarskap, säger Forsström.

Hon syftar då framför allt på hans Skapelsetrilogi och systersviten ”Låna mig din röst”.

De båda hade stundvis kontakt via e-post, och Forsström undrade försiktigt hur han mådde. Den saken ägnade Kjell Espmark föga uppmärksamhet.

”Inspirationen överger mig inte”, rapporterade han i stället.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL