7 september 2022 – en dag i böckernas värld

Utgivningar idag: Sextio nya titlar i Bokinfo. Flera förlag har tunga släpp. Men vi tar som vanligt ett axplock. Målvaktskampen av Christian Axelsson och Nike Bengtzelius är fjärde delen i serien Förstafemman. Cirkusdeckarna har däremot kommit fram till bok 27 i serien: Cirkusdeckarna och julklappsmysteriet av Dan Höjer. När vi är inne på barnböcker: Vår jättestora bok om allting är skriven och illustrerad av Terry Denton – som är tecknare i succéserien om Trädkojan med X våningar. På den skönlitterära sidan har vi En bättre plats av Annika Alm och även Medlaren av Jenny Rogneby. Dessutom blir Alex Schulmans nya bok tillgänglig som ljudbok och ebok.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Eric Hill föddes idag den 7 september år 1927. Han skrev en mängd barnböcker, och framförallt hans bilderböcker om hundvalpen Spot (på svenska Tippen) fick ett stort genomslag. Den första boken Where’s Spot? gavs ut år 1980 och blev snabbt populär. Eric Hills böcker har sålt i mer än 60 miljoner exemplar, har översatts till 60 språk och även blivit animerad tv-serie. På svenska har böckerna getts ut sedan 80-talet, och de två senaste släpptes år 2020: Vad är det som låter, Tippen? och Tippen på biblioteket.

🍖 Den som gillar kryddiga korvar kan glädjas idag då den 7 september är Salamins dag. På temat i bokväg finns till exempel Alf Anderssons Charkuteri för hemmabruk : korv, pålägg och andra delikatesser eller Korvboken : om och med korvar från Stensåkra Charkuteri & Deli av Frederik Zäll. Fast barnen och vegetarianerna kanske hellre läser sagan Brie och Salami hittar en farmor.



🏆 Bookerpriset. Vi har tidigare presenterat den långa listan med 13 nominerade till Bookerpriset 2022. Nu har juryn kortat listan till dessa sex:

  • Glory av NoViolet Bulawayo (vars bok Vi behöver nya namn är utgiven på svenska)
  • The Trees av Percival Everett
  • Treacle Walker av Alan Garner
  • The Seven Moons of Maali Almeida av Shehan Karunatilaka
  • Small Things Like These av Claire Keegan (utgiven på svenska, Det tredje ljuset ; Små ting som dessa)
  • Oh William! av Elizabeth Strout (kommer på svenska i september med titeln Åh William! på Forum)

🚀 Hugopriser. Vinnarna av årets Hugo Awards har presenterats. Det är ett av de största priserna inom inom science fiction-litteraturen. Här är några stora kategorier – ingen av dem ser ut att vara översatt till svenska:
Bästa roman: Desolation Called Peace by Arkady Martine
Bästa kortroman: A Psalm for the Wild-Built by Becky Chambers
Bästa novelette: Bots of the Lost Ark by Suzanne Palmer (Clarkesworld, June 2021)
Bästa novell: Where Oaken Hearts Do Gather by Sarah Pinsker (Uncanny magazine, March/April 2021)
Bästa grafiska roman: Far Sector, written by N.K. Jemisin, art by Jamal Campbell (DC)
Lodestar Award – bästa YA-bok: The Last Graduate by Naomi Novik
Astounding Award till bästa nya författare: Shelley Parker-Chan

🎙️ Podcastboom. Att lyssnandet på podcasts ökar har knappast någon missat (borde Boktugg ha en podd?) och att många av dem har sponsorer. Men färska siffror från Mediavision visar att även betalvägg funkar. Under Q2 2022 betalade nära 400 000 hushåll för att lyssna på podcasts, vilket är mer än en fördubbling jämfört samma kvartal ifjol, då motsvarande siffra var 185 000 betalande hushåll. För att sätta det i perspektiv: 2,6 miljoner hushåll i Sverige som betalar för minst en video-streamingtjänst. Fler än 2 miljoner hushåll betalar för musikstreaming och mer än 1 miljon hushåll betalar för ett ljudboksabonnemang.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL