5 september 2022 – en dag för böcker

Utgivningar idag: Nästan nittio nya titlar hos Bokinfo, bland dessa Manfred blir detektiv av Eva Whitebrook och Marcus Gunnar Pettersson som är första boken i serien Manfred och Måses. Blindspår är en ny bok av Jonas Moström. Idag släpps även Super-Charlie och morotsmassakern av Camilla Läckberg och Therese Vildefall liksom Vitt skilda : svenskare kan ingen vara av Mina Dennert (även som ljudbok inläst av författaren själv).

🎂 Födelsedagar: Författaren Emelie Schepp (1979) fyller år den 5 september. Fick sitt genombrott med kriminalromanen Märkta för livet som hon gav ut på eget förlag och sålde 40 000 exemplar av på ett halvår. Ytterligare sex böcker i Jana Berzelius-serien har kommit ut och sålts till flera länder, den senaste Björnen sover kom i våras. Även Amanda Ooms (född 1964) har födelsedag, skådespelare och författare som skrivit romanerna Nödvändighet och Tåla mod men även läst in ett antal ljudböcker.

🍕 Den 5 september är det Internationella dagen för välgörenhet samtidigt som man i USA firar Nationella Ost-pizza-dagen. Det sistnämnda är enklare att hitta boktips på, exempelvis Pizza wizard : så gör du magisk pizza i hemmaugn av Oskar Montano. Senare i höst kommer dessutom böckerna Pizza av Mastio : en kärleksförklaring till den ultimata pizzan och Pizza Napoletana (som egentligen är en återutgivning av en bok från 2016, men just nu är napolitansk pizza en trend lika het som … en pizzaugn.



🌳 Trädkojejubileum. Barnboksserien Den magiska trädkojan firar 30 år. Totalt har det kommit över 100 böcker i serien, skrivna av den amerikanska författaren Mary Pope Osborne, som översatts till 39 språk och sålt i totalt 143 miljoner exemplar bland annat i Sverige där den senast utgivna boken verkar vara Den magiska trädkojan. 12 Isbjörnarnas rike (som dock bara hittas på antikvariat numera). I en intervju med Publishers Weekly berättar hon om hur allt började och hemligheterna bakom framgången.

🐧 PRH-upp-och-ner. Världens största förlagshus Penguin Random House (som ägs av tyska mediaimperiet Bertelsmann) ökade omsättningen första halvåret 2022 till 1,9 (1,8) miljarder euro, en ökning med 6,3 %. Men resultatet försämrades med 20,6 % till 257 (324) miljoner euro. Avsaknaden av en ny bästsäljare kompenserades av stark backlist. Där kräftorna sjunger sålde ytterligare 2 miljoner exemplar i USA inför filmpremiären och Atomic Habits (1 %-metoden) av James Clear låg stadigt på topplistorna – två titlar som kom ut hösten 2018. (Publishing Perspectives)

📚 Bokbrist. Ett av fem engelska barn (18,6 %) i åldern 5-8 år äger inte en enda bok, skriver The Guardian och hänvisar till en ny studie av National Literacy Trust. Andelen har minskat under pandemin. Hälften av föräldrarna svarar att böcker helt enkelt är för dyrt.

🎧 Storyteltopp. Några lyssnare saknade Sauk men Dag Öhrlunds Där korparna skriker är ändå etta på förra veckans listan över de mest lyssnade och lästa titlarna på Storytel Sverige och petar ner Liza Marklund.
1. Där korparna skriker, Dag Öhrlund, uppläst av författaren, Lind & Co
2. Kallmyren, Liza Marklund, uppläst av Lo Kauppi, Piratförlaget
3. Tala med de döda, Anna Jansson, uppläst av Fredde Granberg, Norstedts
4. Två sidor av samma mynt, Christina Larsson, uppläst av Jonas Malmsjö, Romanus & Selling
5. Svartfågel, Frida Skybäck, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokförlaget Polaris
6. Bokträdgården i Primrose Hill, Sarah Jio, uppläst av Viktoria Flodström, Printz Publishing
7. Varma händer, Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska Media
8. Cirkusprinsessan, Kamilla Oresvärd, uppläst av Mirja Turestedt, Norstedts
9. Där kräftorna sjunger, Delia Owens, uppläst av Anna Maria Käll, Bonnier Audio
10. Polcirkeln, Liza Marklund, uppläst av Lo Kauppi, Piratförlaget
Topplistan baseras på antal avslutade ljudböcker och eböcker hos Storytel under vecka 35 (29 augusti–4 september) 2022.


Uppdateras under dagen …

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL