Denna artikel sponsras av författare/förlag

Saltögrabbarnas upptåg avslöjas i Rolf Hörlins bok om sin uppväxt

Rolf Hörlin skildrar sin uppväxt på blekingska Saltö i boken Saltögrabbarna. Bild: Anita Johnsson

Boken Saltögrabbarna är en samling korta berättelser där Rolf Hörlin skildrar sin barndom på Saltö i Blekinge. Upptåg, pojkstreck och vardagshändelser blandas och visar en uppväxt i en glädjefylld tid med många möjligheter. Redan då stod det klart att framtiden för en av Saltögrabbarna fanns bakom en kamera.

När Rolf Hörlin gick i pension började han skriva på sin första bok om sitt liv som fotograf. Resultatet blev Fotografen, en coffee table-bok fylld av bilder från en lång karriär som reklamfotograf. När så pandemin förändrade det sociala livet fanns tid att börja skriva ner historierna om ungdomsåren på Saltö i boken Saltögrabbarna, Rolf Hörlins andra bok.


ANNONS


Det var en tid med framförsikt, en uppväxt som Rolf Hörlin minns som lycklig och med mest glädje. På Saltö fanns fotbollsplan, simstadion, hopptorn, skridskoisar, affärer och korvkiosk. Så fanns också killarna och alla deras upptåg – Saltögrabbarna.

I boken ryms berättelser om stort och smått som visade sig vara läxor för livet. Det är händelser såväl i hemmet som i skolan och under familjesemestrar med en underhållande ton och som avslutas med en lärdom som kan dras av händelsen. Att alla inblandade undkommit med livet i behåll synes ibland ofattbart, som när en nyårsraket avfyras i ett sovrum eller när kombinationen hammare och dynamit resulterar i en ordentlig smäll.

– Jag tycker nog att jag tagit lärdom av allting. Men, det är klart, alla som växer upp lär sig att om man har tänt en eld är det bra att kolla så att den är släckt när man går därifrån och att man inte ska leka med krut.

Boken är illustrerad med bilder av Anders Påhlsson som Rolf arbetat med tidigare, under sina yrkesverksamma år.

ANNONS

– Resultatet blev fyndiga och roliga illustrationer, precis i min tänkta stil.

Efter Saltöåren följde en lång karriär som reklamfotograf med uppdrag i hela Sverige och utomlands. År 1996 blev han Master of Advertising Photography.

Sedan pensionen har Rolf sålt nästan all kamerautrustning och fotograferar inte alls. Han behöll en digital Canon småbildskamera för mer privat fotografering. Så nu finns det mer tid för att läsa, spela golf, spela musik med det gamla gänget och även om ingen ny bok är planerad skriver han en del, textidéer som hamnar i ett arkiv för att fortsättas på när andan faller på.

Någon uppföljare till Saltögrabbarna är Rolf Hörlin tveksam till, det skulle kännas en smula egocentrerat. Blir det fortsatt skrivande finns dock flera idéer att välja på, kanske i formen av en kriminalroman.

Sedan Saltögrabbarna kom ut har flera av grabbarna hört av sig efter att ha sett boken. Förhoppningsvis känner de igen sig i upptågen.

– Men på sista sidan har jag skrivit en sista lärdom: Tro inte på allt du läser. Det ska ju bli en bra historia av det också.

Om författaren:

Rolf Hörlin, sambon Anita och hunden Sally delar sin tid mellan bostaden i Kristianstad och sommarhuset i Åhus. Han föddes i Karlskrona 1948 och är det tredje barnet i en syskonskara av sex barn. Vid 22 års ålder startade han sin reklamfotoverksamhet och fick många stora företag som trogna kunder. Saltögrabbarna är hans andra bok, tidigare har han gett ut Fotografen, en coffee table-bok med bilder från ett långt och framgångsrikt yrkesliv.

Saltögrabbarna : och 32 andra otroliga och troliga historier från min uppväxt

Saltögrabbarna : och 32 andra otroliga och troliga historier från min uppväxt
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor143
Vikt500 gr
Utgiven2022-06-16
SABLz
ISBN 9789189462939

SALTÖGRABBARNA är en bok om händelser som inträffat under författarens unga år.


ANNONS


De utspelar sig i första hand i hans födelsestad Karlskrona.

Vi får följa med på dråpliga episoder som cirkus i stan och huggormsjakt på kolonin.

När han som ung tonåring drog på dans och när dom första trevande stegen togs mot det motsatta könet.

Här skildras även en hel del episoder om de otaliga resorna runt om i Europa.


Rolf Hörlin föddes en vinterdag 1948, samma år och månad som Evert Taube gav
ut visboken ’Ballader i det blå’.
Efter mer är 70 år är det nu Rolf Hörlin som tar oss med ut i det blå. Han gör det
med en knippe kortnoveller och bjuder in oss till en spännande irrfärd från Saltö i Karlskrona till Lido di Ostia vid Tyrrenska havet.

Berättelserna handlar om de första sexton åren i hans liv, vilket därefter fylldes med råge av framgångar som hyllad reklamfotografmästare.
När Rolf Hörlin med perspektiv på livet går från kameraavtryckaren till tangentbordet sker det med glimten i ögat och med en stor mängd humor.

Öppna boken som en chokladask fylld med praliner, smaka på dem när som, i vilken ordning du vill. De är söta, sura, salta och några med lång och ljuvlig eftersmak.

Börje Bengtsson, copywriter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se