Denna artikel sponsras av författare/förlag

I Pengamaskinen skildrar Bernhard Mollerup motorn i ekonomin

Bernhard Mollerup har skrivit Pengamaskinen. Bild: Privat

Genom att förstå hur ekonomin fungerar kan många av dagens problem lösas. Bernhard Mollerup är läkaren med många intressen som nu skrivit boken han saknat. I Pengamaskinen ställer han givna parametrar på sin spets. Att boken kan upplevas kontroversiell är han den första att erkänna.

Den främsta uppfinningen i människans historia är det moderna banksystemet som skapar pengar ur det stora intet, och det är marknadsekonomin som står i fokus i Pengamaskinen: Motorn i ekonomin. Boken beskriver de stora ekonomiska kriserna och kritiserar centralbankernas bristfälliga hantering, varför marxismen är fel och hur dåligt offentlig ekonomi fungerar. Boken presenterar de ekonomiska teorierna bakom marknadsekonomin och personerna som utvecklade dem.

När Bernhard Mollerup var yngre studerade han olika ämnen utöver medicin, bland annat ekonomisk historia. Han funderade mycket över varför Hitler fick ett sådant fäste i Tyskland. Grunden till nazismens framgångar i Tyskland, fann han, låg i börskraschen i USA 1929 som tillintetgjorde Tysklands ekonomi.

– Ekonomiska system som inte bygger på demokrati och marknadsekonomi är orsak till många dåligt fungerande samhällen, säger Bernhard Mollerup. Inom marknadsekonomin röstar kunderna med sina pengar och bestämmer vilka produkter som ska produceras.

Pengamaskinen : motorn i ekonomin

Pengamaskinen : motorn i ekonomin

  • Förlag: BoD
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-07-13
  • ISBN: 9789180570176

Boken ger svar på andra frågor författaren funderat på. I Tyskland finns ett mycket effektivt vårdsystem, i Sverige har vi vårdköer. Varför är det så?

– Det beror på den offentliga sektorn. I Tyskland är i princip all vård privat och läkarna tar emot ungefär 30 patienter per dag. I Sverige tar en fastanställd läkare på en vårdcentral emot 4 till 6 patienter på en dag. Det lönar sig inte för vårdcentralerna att behandla fler patienter eftersom de får betalt efter hur många patienter som är listade, inte efter hur många patienter som behandlas.

Att ställa om vården till en organisation med prestationsbaserad ersättning behöver inte vara komplicerat.

– Avskaffa tidsbokning och inför öppet väntrum. Att stafettläkare kan ta 16 patienter per dag bevisar att vårdköerna snabbt kan minska.

Bernhard Mollerup förespråkar marknadsekonomi och beskriver i boken hur den offentliga sektorn inte är effektiv när de som arbetar där gör av med andra människors pengar, utan respekt för skattepengarna och utan att behöva ta ansvar. Lösningen är att privatisera all verksamhet som ägs av staten. De flesta andra västländer har gjort det.

– Inte ens de borgerliga partierna vågar föreslå det, säger Bernhard Mollerup.

Han hoppas att politiker ska läsa boken och lära sig mer om ekonomins realiteter.

– Det är väldigt aktuellt nu. Putin har bombat Odessas hamn där vete exporteras och vi ser ekonomin, bland annat gasexporten, användas som vapen mot västvärlden. Det kan bli brist på energi och mat och det blir de fattigaste länderna som drabbas hårdast.

Om författaren:

Bernhard Mollerup är läkare och har arbetat som privatläkare i Tyskland i 20 år och som hyrläkare i Sverige i 13 år. Han känner skillnaden mellan privat och offentlig verksamhet. Bernhard är tysk medborgare, bor i Blekinge med sin fru och är kristen ateist.

Pengamaskinen : motorn i ekonomin

Pengamaskinen : motorn i ekonomin
Författare
Förlag BoD
GenreEkonomi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor342
Vikt494 gr
Utgiven2022-07-13
SABQ
ISBN 9789180570176
Bankernas skapande av pengar ur tomma intet är den största uppfinningen i människans historia. Den industriella revolutionen skulle inte varit möjlig och våra moderna rika samhällen skulle inte ha existerat.
Den moderna ekonomin utvecklades i det 15:e århundradet och kunde inte ha utvecklats tidigare.
Inga andra religioner än kristendomen utvecklade modern ekonomi och vetenskap, välstånd och demokrati. Matematiken utvecklades och kristendomen accepterade i motsats till andra religioner dvs. rationalismen.
Boken beskriver de viktigaste ekonomiska teorierna, och visar varför kommunismen ekonomisk inte kan fungera.
Efter Andra Världskriget utvecklades frihandeln över hela världen och den extrema fattigdomen på planeten minskade enligt Hans Rosling från 60 till 9 procent. Vanliga människor blev näringslivets viktigaste konsumenter.
Den offentliga ekonomin har blivit allt större och det blir allt fler offentligt anställda och bidragsmottagare. Boken behandlar skillnaden mellan privat och offentlig ekonomi och mellan marknadsekonomin och kommunismen.
Ett kapitel är ägnad problemen med social rättvisa och jämställhet. Det är ekonomisk olikhet som driver ekonomin och för mycket social rättvisa är hämmande.
Boken innehåller en ny matematisk förklaring på varför det blivit alldeles för dyrt att betala för välfärden och för sjukvården och varför det blivit dyrt att ha personal för uppgifter som inte kan mekaniseras. Fortsatta skattehöjningar är kontraproduktiva.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se