Mikael Strömberg, författare. Foto: Eva Lindblad

Mikael Strömberg har flyt i skrivandet – skriver bok utan skräck

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Från en bok med skrivkramp, ett år med skrivkramp till ett riktigt flyt och nya böcker på gång – för första gången utan övernaturliga inslag. Mikael Strömberg vill kalla sig författare, inte skräckförfattare.

Är det påhittat eller på riktigt? I Mikael Strömbergs bok Pestkung som kom ut i april får läsaren följa med Mikael Strömberg på en skildring av en period med skrivkramp och sökandet efter ordet pestkung som plötsligt kommit till honom. Varifrån kommer ordet? Vad betyder det? I sökandet får Mikael hjälp av journalisten Jack Werner och musikjournalisten Fredrik Strage som i den dokumentärt berättade historien medverkar som sig själva. Fram växer en ohygglig berättelse, en verklighet långt ifrån den allmänt kända och författaren hamnar mitt i det fruktansvärda.


ANNONS


– Man ska läsa med inställningen att allt är tydligen helt sant, säger Mikael Strömberg.

Pestkung började som en pitch till P3 Serie på Sveriges radio. Efter flera möten beställde Sveriges radio en synopsis och Mikael Strömberg hade själva historien utmejslad och ganska detaljerad innan radion senare tackade nej.

– I någon sorts halvhybris kände jag att historien var för bra för att släppa.

Det blev en bok. Jack Werner och Fredrik Strage tackade ja till att vara med, och läser också in sina avsnitt i ljudboken. För att få det dokumentära anslaget trovärdigt krävdes ett visst mått av undersökningar, gränsande till stalkning, av de medverkande personerna, men så är det också korrekt in i minsta kaffe- eller tedrickande detalj.

ANNONS

Ångest över skrivandet är inget ovanligt, många har svårt att komma i gång även om idéerna trängs i huvudet.

– Titta på valfri författares Instagramsida, där prokrastineras det varje dag.

Bokens Mikael Strömberg fruktar att författarkarriären kan vara över när skrivkrampen inte ger med sig. Verklighetens Mikael Strömberg har också drabbats av ordentlig skrivkramp. Under 2021 skrev han nästan ingenting, en novell blev det. Mycket pågick i livet utanför skrivandet.

– Det blir en negativ, nedåtgående spiral. Man måste skriva, borde skriva, men man kan inte. Så tänker man att man kanske ska strunta i det, men är man kreativ så är man det. Det är inte något man bara släpper så som man kan göra med andra projekt, och ringa en hantverkare i stället. Det är ens egen historia och ingen annan kan skriva den.

Tipset han har att ge är att ändå skriva.

– Kanske det enklaste men tråkigaste rådet. Jag försökte få ner en mening om dagen, skriver jag något varje dag blir det i alla fall mer text. Jag tror inte på det här ”Om ett par veckor är jag ledig hela helgen och då ska jag bara skriva”. Det blir så stort och lyckas man inte skriva då blir det ännu värre. Så skriv, bara skriv. Och man kan bli inspirerad av att läsa också, ett annat tråkigt råd.

Krampen har släppt. Mikael jobbar på en uppväxtskildring i två delar med mammans historia i första delen och dotterns i den andra, berättelser med trettio års mellanrum.


ANNONS


– Nu har jag kommit i gång med ordentligt flyt, ett härligt skov. Jag har en ny bok på gång och för första gången i min författarkarriär har den inget övernaturligt i sig. Det är mörkt, men med ljusglimtar.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …