4 augusti 2022 – en dag att läsa eller lyssna

Utgivningar idag: Ett tjugotal nya titlar, däribland Ske det som måste ske … av Kjell E Genberg, Mulles dagbok 10: Mulle och Lisen av Lena Furberg och Minnen av infraröd av Iman Mohammed.

🎂 Födelsedagar: Björn Hellberg (1944) har födelsedag idag den 4 augusti. Journalist, tennisorakel och författare till ett antal fackböcker och kriminalromaner om polisen Sten Wall, Vena Amoris kom ut i maj 2022. Percy Bysshe Shelley (1792-1822) var poet och författare till böcker som S:t Irvyne eller Rosenkorsaren : romans. Men inte lika känd för eftervärlden som hans andra fru Mary Shelley, som skrev Frankenstein. Ytterligare en författare födde denna dag är Knut Hamsun (1859-1952), den norske författaren som fick Nobelpriset 1920. Hans genombrott var Svält (1890). Flera stora författare som Hemingway och Kafka uppgav att de influerats av Hamsuns sätt att skriva.

🍉 Den 4 augusti varje år infaller Alla systrars dag, en dag för alla systrar där ute – både biologiska och medystrar. Vad annat att rekommendera då än bokserien av som inleds med De sju systrarna : Maias bok av Lucinda Riley eller kanske Tre systrar av Jane Austen?



💸 Bat Girl indragen. En påminnelse om att filmatiseringar är en helt annan business än boken, eller serietidningen. Filmbolaget Warner Bros har bestämt sig för att inte släppa filmen Batgirl som i princip var färdig och kostad 90 miljoner dollar (motsvarande 919 Mkr), skriver Now This News. Budgeten för förväntad bästsäljande bok i Sverige är på sin höjd 2-3 Mkr. De allra flesta långt under 250 000 kr.

📱 Kindle Vella. Det är nu ett år sedan Amazon lanserade Kindle Vella, tjänsten för följetonger och noveller, och vi svenskar har mer eller mindre glömt satsningen. Enligt Good E Reader har Amazon delat ut över 8 miljoner dollar till 10 000 författare i Vella-royalties. Inte illa. Modellen: de första avsnitten är gratis, sedan låser man upp följande med hjälp av tokens (som kostar dollar).

Hopp om de ungas läsande – tack vare Tiktok?

Ungdomars läsning ökar enligt en ny undersökning. Arkivbild: Thomas Brun/NTB Scanpix/TT.

Läsning. Enligt en ny undersökning från SOM-institutet har svenska ungdomars läsande ökat med hela sex procentenheter det senaste året. 51 procent av 16 till 29-åringar uppger att de läser tryckta böcker varje månad. Unga vuxna läser nu mer än andra vuxna, i målgruppen 30–64 år.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL