4 augusti 2022 – en dag att läsa eller lyssna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ett tjugotal nya titlar, däribland Ske det som måste ske … av Kjell E Genberg, Mulles dagbok 10: Mulle och Lisen av Lena Furberg och Minnen av infraröd av Iman Mohammed.

🎂 Födelsedagar: Björn Hellberg (1944) har födelsedag idag den 4 augusti. Journalist, tennisorakel och författare till ett antal fackböcker och kriminalromaner om polisen Sten Wall, Vena Amoris kom ut i maj 2022. Percy Bysshe Shelley (1792-1822) var poet och författare till böcker som S:t Irvyne eller Rosenkorsaren : romans. Men inte lika känd för eftervärlden som hans andra fru Mary Shelley, som skrev Frankenstein. Ytterligare en författare födde denna dag är Knut Hamsun (1859-1952), den norske författaren som fick Nobelpriset 1920. Hans genombrott var Svält (1890). Flera stora författare som Hemingway och Kafka uppgav att de influerats av Hamsuns sätt att skriva.

🍉 Den 4 augusti varje år infaller Alla systrars dag, en dag för alla systrar där ute – både biologiska och medystrar. Vad annat att rekommendera då än bokserien av som inleds med De sju systrarna : Maias bok av Lucinda Riley eller kanske Tre systrar av Jane Austen?💸 Bat Girl indragen. En påminnelse om att filmatiseringar är en helt annan business än boken, eller serietidningen. Filmbolaget Warner Bros har bestämt sig för att inte släppa filmen Batgirl som i princip var färdig och kostad 90 miljoner dollar (motsvarande 919 Mkr), skriver Now This News. Budgeten för förväntad bästsäljande bok i Sverige är på sin höjd 2-3 Mkr. De allra flesta långt under 250 000 kr.

📱 Kindle Vella. Det är nu ett år sedan Amazon lanserade Kindle Vella, tjänsten för följetonger och noveller, och vi svenskar har mer eller mindre glömt satsningen. Enligt Good E Reader har Amazon delat ut över 8 miljoner dollar till 10 000 författare i Vella-royalties. Inte illa. Modellen: de första avsnitten är gratis, sedan låser man upp följande med hjälp av tokens (som kostar dollar).

Hopp om de ungas läsande – tack vare Tiktok?

Ungdomars läsning ökar enligt en ny undersökning. Arkivbild: Thomas Brun/NTB Scanpix/TT.

Läsning. Enligt en ny undersökning från SOM-institutet har svenska ungdomars läsande ökat med hela sex procentenheter det senaste året. 51 procent av 16 till 29-åringar uppger att de läser tryckta böcker varje månad. Unga vuxna läser nu mer än andra vuxna, i målgruppen 30–64 år.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …