HBO Max stoppar produktion av originalinnehåll i Sverige

Björnstad är en av de nordiska originalserier som HBO Max plockar bort - dessutom stoppas nyproduktion i Norden och flera andra europeiska länder. Skärmdump: HBO Max.

Sammanslagningen av Discovery och Warner Bros leder till sparpaket. HBO Max stoppar produktionen av originalinnehåll i Sverige och flera andra länder. Något som kan drabba svenska författare.

Det är Dagens Media som rapporterar att HBO Max stoppar produktionen av originalinnehåll i Sverige, Danmark, Norge, Finland, centraleuropa, Nederländerna och Turkiet.

Sedan tidigare har Fredrik Backmans Björnstad blivit tv-serie på HBO. Enligt Expressen kommer en allt nordiskt originalinnehåll att försvinna från tjänsten globalt. Både svenska ”Lust” och danska ”Kamikaze” (som baseras på en bok av norske författaren Erlend Loe) ska plockas bort, liksom Björnstad. Istället kan serierna dyka upp på andra tjänster.

Men beslutet kan påverka svenska författare framöver. De senaste åren har suget efter berättelser från videostreamingjättarna varit stort och bidragit till att fler böcker filmatiserats.

När HBO blev HBO Max dumpade man samtidigt priset på tjänsten. Vilket i efterhand kanske inte var det smartaste? HBO har gjort sig kända för välproducerade och påkostade tv-serier men sägs nu vara på väg mot mer realityserier istället.

För bokintresserade kan nämnas att en ny säsong av Westworld haft premiär nyligen, men den är å andra sidan bara väldigt löst baserad på det ursprungliga filmmanus som skrevs av författaren Michael Crichton 1973.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL