Eleonore Holmgren. Foto: Gabriel Liljevall

Eleonore Holmgren: En ynnest att få återvända till livet på Lindö

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Feelgoodromanen Sista sommaren, nominerad till Årets bok 2022, får en uppföljare i höst. Vi pratar med författaren Eleonore Holmgren och får tips på böcker om oväntad vänskap.

Eleonore Holmgrens debutbok Sista sommaren släpptes för ganska exakt ett år sedan, i juni 2021. Boken utspelar sig på den fiktiva skärgårdsön Lindö där några människors vägar oväntat möts. Den har gått bra och dykt upp på flera topplistor över mest lästa böcker förra året, som när Bookbeat summerade årets lyssningar och sommarens mest lyssnade titlar på Nextory och Storytel.


ANNONS


– Det har minst sagt varit ett omtumlande år. Jag hoppades förstås att några skulle vilja läsa och tycka om boken, men att den skulle tas emot på det här sättet kunde jag inte ens drömma om. Det har varit fantastiskt att få så mycket positiv feedback från läsare som uppskattar Sista sommaren och dessutom tar sig tid att berätta det, säger Eleonore.

Boken är nominerad till Årets bok, ett pris som avgörs i september, fram till dess kan man rösta på sin favorit bland de 12 nominerade böckerna. Ljudboken (inläst av Anna-Maria Käll) var också en av finalisterna i Storytel Awards.

– Det är hur stort som helst och också ganska overkligt. Det ger både energi till att fortsätta skriva men skapar också en viss press som jag försöker bortse ifrån. Men ibland smyger det sig på – hur fasen toppar man det här?

I oktober 2022 släpps uppföljaren Brittas arv. Då är Britta som läsarna lärde känna i första boken inte längre i livet. 

ANNONS

Hur har det varit att skriva en fortsättning utan en av huvudkaraktärerna?
– Britta finns faktiskt med i allra högsta grad även i den här boken. Dessutom har det varit väldigt spännande att låta andra karaktärer från Sista sommaren få blomma ut och visa upp sig. Det var inte självklart att det skulle bli en andra del, jag tvekade ett tag men det har varit en ynnest att få återvända till livet på Lindö, säger Eleonore.

Kommer det ännu fler delar i Lindö-serien eller har du kanske andra idéer som lockar?
– Just nu, mitt i redigeringen av Brittas arv, känner jag mig rätt tom i huvudet när jag försöker tänka på nästa bok. Jag har satt några frön till en eventuell fortsättning på Lindö som ska få ligga och gro lite över sommaren. Det finns också flera andra bokprojekt som jag är sugen på att ta tag i, några påbörjade och andra fortfarande endast på idéstadiet. Vi får se vilken av berättelserna som känns mest lustfylld att skriva.

Sista sommaren

Sista sommaren

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-01
  • ISBN: 9789180061810
Brittas arv

Brittas arv

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-10-06
  • ISBN: 9789180064248

Eleonore Holmgrens tips – bra böcker om oväntad vänskap

100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin
”Jag läser just nu 100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin. I centrum av berättelsen finns en 17-åring och en 83-åring som träffar varandra när de båda befinner sig i livets slutskede. Fantastiskt vacker och sentimental bok med en stor portion humor som varsamt behandlar livets stora frågor.”

Björnstadserien av Fredrik Backman (Björnstad, Vi mot er och Vinnarna)
”I Fredrik Backmans Björnstadserie knyts en hel räcka av ibland ganska otippade vänskapsband. Det är en helt underbar svit med färgstarka karaktärer och en handling som suger tag direkt.”

Boktjuven av Markus Zusak
”En bok som jag läste för flera år sedan och som jag ofta tänker på. Den har många bottnar och har också ett mycket ovanligt berättarperspektiv som ger historien en extra twist. Språket är otroligt och beskrivningarna av de olika relationerna som uppstår är så fina.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …