Eleonore Holmgren: En ynnest att få återvända till livet på Lindö

Eleonore Holmgren. Foto: Gabriel Liljevall

Feelgoodromanen Sista sommaren, nominerad till Årets bok 2022, får en uppföljare i höst. Vi pratar med författaren Eleonore Holmgren och får tips på böcker om oväntad vänskap.

Eleonore Holmgrens debutbok Sista sommaren släpptes för ganska exakt ett år sedan, i juni 2021. Boken utspelar sig på den fiktiva skärgårdsön Lindö där några människors vägar oväntat möts. Den har gått bra och dykt upp på flera topplistor över mest lästa böcker förra året, som när Bookbeat summerade årets lyssningar och sommarens mest lyssnade titlar på Nextory och Storytel.

– Det har minst sagt varit ett omtumlande år. Jag hoppades förstås att några skulle vilja läsa och tycka om boken, men att den skulle tas emot på det här sättet kunde jag inte ens drömma om. Det har varit fantastiskt att få så mycket positiv feedback från läsare som uppskattar Sista sommaren och dessutom tar sig tid att berätta det, säger Eleonore.

Boken är nominerad till Årets bok, ett pris som avgörs i september, fram till dess kan man rösta på sin favorit bland de 12 nominerade böckerna. Ljudboken (inläst av Anna-Maria Käll) var också en av finalisterna i Storytel Awards.

– Det är hur stort som helst och också ganska overkligt. Det ger både energi till att fortsätta skriva men skapar också en viss press som jag försöker bortse ifrån. Men ibland smyger det sig på – hur fasen toppar man det här?

I oktober 2022 släpps uppföljaren Brittas arv. Då är Britta som läsarna lärde känna i första boken inte längre i livet. 

Hur har det varit att skriva en fortsättning utan en av huvudkaraktärerna?
– Britta finns faktiskt med i allra högsta grad även i den här boken. Dessutom har det varit väldigt spännande att låta andra karaktärer från Sista sommaren få blomma ut och visa upp sig. Det var inte självklart att det skulle bli en andra del, jag tvekade ett tag men det har varit en ynnest att få återvända till livet på Lindö, säger Eleonore.

Kommer det ännu fler delar i Lindö-serien eller har du kanske andra idéer som lockar?
– Just nu, mitt i redigeringen av Brittas arv, känner jag mig rätt tom i huvudet när jag försöker tänka på nästa bok. Jag har satt några frön till en eventuell fortsättning på Lindö som ska få ligga och gro lite över sommaren. Det finns också flera andra bokprojekt som jag är sugen på att ta tag i, några påbörjade och andra fortfarande endast på idéstadiet. Vi får se vilken av berättelserna som känns mest lustfylld att skriva.

Sista sommaren

Sista sommaren

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-01
  • ISBN: 9789180061810
Brittas arv

Brittas arv

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-10-06
  • ISBN: 9789180064248

Eleonore Holmgrens tips – bra böcker om oväntad vänskap

100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin
”Jag läser just nu 100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin. I centrum av berättelsen finns en 17-åring och en 83-åring som träffar varandra när de båda befinner sig i livets slutskede. Fantastiskt vacker och sentimental bok med en stor portion humor som varsamt behandlar livets stora frågor.”

Björnstadserien av Fredrik Backman (Björnstad, Vi mot er och Vinnarna)
”I Fredrik Backmans Björnstadserie knyts en hel räcka av ibland ganska otippade vänskapsband. Det är en helt underbar svit med färgstarka karaktärer och en handling som suger tag direkt.”

Boktjuven av Markus Zusak
”En bok som jag läste för flera år sedan och som jag ofta tänker på. Den har många bottnar och har också ett mycket ovanligt berättarperspektiv som ger historien en extra twist. Språket är otroligt och beskrivningarna av de olika relationerna som uppstår är så fina.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.