Poeten Hanna Hallgren tilldelas det första Anna Rydstedt-priset

Hanna Hallgren och Viktoria Bengtsdotter Katz. Foto: Ylva Magnusson

Ett nytt litterärt pris för poeter, Anna Rydstedt-priset, delas ut för första gången i sommar. Hanna Hallgren får priset för sin senaste diktsamling, Ensamhetsträning med Majken Johansson.

– Det känns förstås väldigt fint och ärofyllt att få just Anna Rydstedt-priset. Både mot bakgrund av hennes särskilt havs- och jordnära, den i det väsentliga borrande, poesi, och eftersom det är ett pris som hör samman med Öland och jag bor här, säger Hanna Hallgren.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag har läst hennes poesi i ett par decennier, och hennes författarskap hör till den handfull av svenska diktare som betytt mest för mig. Hennes ton och förmåga att häva sig upp, och genom orden försöka att vara i världen, är något verkligt värdefullt att hålla sig i, som människa, och ta avstamp från, som hantverkande poet.

Hanna Hallgren är bosatt i Näsby på södra Öland och verksam som poet, forskare och lärare. Hon har skrivit ett tiotal böcker. Ensamhetsträning med Majken Johansson handlar om poeten Majken Johansson, en hund med samma namn och ett liv format av Frälsningsarmén. Boken utsågs till vinnare av Sveriges radios lyrikpris 2022.

Motiveringen lyder: I Hanna Hallgrens både starka och känsliga bok Ensamhetsträning med Majken Johansson kommer många röster till tals. Ord och fraser ur Anna Rydstedts dikter återanvänds och får nytt liv i Hallgrens poetiska erfarenhetsvärld: ”med krycka och stav”, ”som ett grått skinn på heden”, ”lä vid varje grässtrå”. I såväl Rydstedts som Hallgrens poesi återfinns kampen för att få vara i världen. Här ger hundpromenaderna rytm och rymd åt orden. Sankt Bernhardshunden Majken ”med våt sommarnos” går rakt in i hjärtat på läsaren. Bokens mänskliga och litterära kvaliteter gör Hanna Hallgren till en värdig mottagare av det första Anna Rydstedt-priset.

– Vi har länge tänkt att dela ut ett Anna Rydstedt-pris. Nu tyckte vi att den stora satsningen Poesi på Öland blev en bra start för priset. Vi kommer att dela ut priset oregelbundet, när vi läser poeter som vi tycker är lämpliga pristagare. Priset kommer att delas ut i samband med vårt sommarmöte i början av juli, säger Viktoria Bengtsdotter Katz, ordförande i Anna Rydstedt-sällskapet, ett litterärt sällskap med syfte att verka för ökad kännedom om Anna Rydstedts liv och diktning.

Anna Rydstedt-priset består av 5 000 kronor, konstverket ”Fågelsten” av Marianne Hedelin och ett diplom. Anna Rydstedt-sällskapets styrelse utser pristagaren. Det finns inga formella kriterier, men pristagaren ska skriva i Anna Rydstedts anda – det ska finnas en igenkänning och ett poetiskt släktskap med Anna Rydstedts poesi.

Om Anna Rydstedt

Anna Rydstedt var författare och poet från Ventlinge på Öland. Hon studerade i Lund och blev en del av den litterära krets som kom att kallas Lundaskolan. Hon debuterade med diktsamlingen Bannlyst prästinna (1953). Efter studierna arbetade hon som folkhögskolelärare i bland annat Eslöv och Stockholm, men återvände varje år till hemgården, som hon senare övertog.

Rydstedt gav ut åtta diktsamlingar, varav den sista utgavs postumt. Under 2018 publicerades en samlingsvolym av dessa, Samlade dikter, samt Anna i Lund, ett verk som innehåller dikter, prosatexter och recensioner från studietiden i Lund.

Källa: Anna Rydstedt-sällskapet och Wikipedia

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.