Vinnaren Cecilia Sjögren (mitten) tillsammans med jurymedlemmarna Stefan Sauk och Denise Rudberg. Foto: Ann Jonasson Lignercrona/Saga Egmont

Debutanten Cecilia Sjögren vinner Saga Egmonts deckartävling

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I februari 2021 utlyste Saga Egmont en manustävling för att hitta Sveriges nästa internationella deckarstjärna. Nu har juryn utsett debutanten Cecilia Sjögren till vinnare med spänningsromanen Svallvåg.

Till förlaget inkom över 100 bidrag från såväl debutanter som tidigare publicerade författare, samtliga med stor demografisk spridning. Av juryn, som bestod av författaren Denise Rudberg, skådespelaren Stefan Sauk och bokhandlaren Johan Zillén, beskrivs Svallvåg som ”den solklart bästa boken bland de tävlande” och ”en exceptionellt väl utförd traditionell spänningsroman”.


ANNONS


Cecilia Sjögren, född 1966, är en svensk civilekonom och debuterande författare. Hennes författarkarriär tog sin början när hon tack vare en 40-årspresent fick delta i en krimkurs med Ulla Trenter och Kerstin Matz. Där och då tändes en låga som så småningom ledde fram till att hon vann Saga Egmonts deckartävling.

– Svallvåg är det första jag skriver, så förutom äran är vinsten för mig också en bekräftelse på att jag har en förmåga att skriva något som andra har behållning av att läsa. Det är en dröm som förverkligas och att det sker på det här sättet känns extra roligt, säger Cecilia Sjögren.

Svallvåg utspelar sig på äldreboendet Ömheten där ett mystiskt dödsfall leder den boende pensionerade polisen Tore Lindahl och den semestervikarierande journalisten Veronika Wiklund rakt in i en omfattande härva av brott. För att hitta sanningen måste de ta sig hela vägen tillbaka till ett brinnande världskrig.

– Valet av såväl arena som karaktärer är modigt. Svallvåg är något så ovanligt som en karaktärsdriven deckardebut, säger Stefan Sauk.

ANNONS

– Det var tydligt genom hela läsningen att Cecilia har författarskapet i sig, fortsätter Denise Rudberg.

– Vi har hittat en ny röst i deckarens hemland – och det berättar allt om vilken vass, välskriven och intelligent deckare Cecilia Sjögren släpper som första delen i en kommande serie. Vi är glada att snart kunna ge ut Cecilias första bok på svenska och dessutom lansera Cecilia Sjögrens författarskap internationellt på tio språk, säger Lasse Korsemann Horne, direktör på Saga Egmont.

Svallvåg ges ut digitalt och i tryckt format i Sverige och Danmark och kommer att översättas till tio andra språk för att ges ut digitalt världen över via Saga Egmont. Svallvåg har planerad release hösten 2022 i Sverige.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.