đŸ‘ș MaskeradsĂ„ngare (Nyhetsbrev #388)

Sjungande jÀttegosedjur i en tv-serie som Àven lÄnat frÄn pusseldeckaren. Foto: iStock.

Nyhetspaus. Det finns de som hĂ€vdar att det Ă€r nyttigt att avstĂ„ nyheter under kortare – eller lĂ€ngre perioder. RĂ€dslan för att missa nĂ„got viktigt stĂ€lls mot insikten att det viktiga Ă€ndĂ„ riskerar att drunkna i överflödet. De senaste veckorna har jag haft mindre tid att lĂ€sa nyheter och har fĂ„tt sĂ„lla hĂ„rdare i det jag lĂ€st. Det Ă€r onekligen en spĂ€nnande tid i bokbranschen och det kĂ€nns som att vi stĂ„r inför de verkligt stora skiftena. Idag blir det lite korta grejer plus dragningskraften i en maskerad sĂ„ngare.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


Masked singer Àr som en noga konstruerad roman

Har du sett Masked Singer pĂ„ TV4? Ännu en tv-serie vars titel pĂ„ svenska hade lĂ„tit töntig och gett upphov till en debatt om sĂ€rskrivning: Maskerad sĂ„ngare.

Mitt första intryck (nÀr serien hade premiÀr i Sverige förra Äret) var att det kÀndes hysteriskt och konstruerat. Allting handlar om att hÄlla kvar tittarna och tvinga dem att se nÀsta avsnitt och sedan nÀsta för att fÄ veta vilka kÀndisar som gömmer sig bakom masken.

För dig som inte sett serien Àr de hÀr kÀndisarna alltsÄ utklÀdda till jÀttelika mjukisfigurer (tÀnk Bamsefigurerna pÄ charterhotell eller Lisebergskaninen) vars röster förvrÀngs nÀr de pratar och deras riktiga röst hörs endast nÀr de sjunger.

Serien baseras pĂ„ den sydkoreanska förlagan med namnet Miseuteori Eumaksyo Bongmyeon-gawang (engelska: King of Mask Singer).

En panel med kÀndisar gissar vilt för att identifiera de sjungande maskerade kÀndisarna utifrÄn sÄnger och ledtrÄdar.

I Är har jag fastnat i serien (det Àr barnens fel) och dragits med i gissningsleken. Det Àr dÄ jag inser att seriens konstruktion inte skiljer sig sÀrskilt mycket frÄn en vÀlkonstruerad roman, kanske frÀmst spÀnningsromaner eller pusseldeckare.

Hela tiden fÄr lÀsaren, eller i detta fall tittaren, ledtrÄdar som kan avslöja mysteriet. Men för att fÄ veta om du har listat ut det mÄste du fortsÀtta lÀsa eller titta. Din nyfikenhet driver dig vidare.

Samtidigt bygger du upp kÀnslor för huvudpersonerna. Vem Àr protagonisten och antagonisten? Det vÀljer du kanske sjÀlv. Hoppas du att nÄgon speciell person i juryn ska lista ut vem sÄngaren Àr? Eller hoppas du att sÄngaren ska lyckas lura dem hela vÀgen till final? Alla kommer att vÀlja sin favorit.

SÄ kan författare och förlag lÀra sig nÄgot av Masked Singer? Det ska i sÄ fall vara att för att fÄnga tittare/lÀsare sÄ mÄste det finnas ett driv framÄt och nÄgot som stimulerar viljan att fÄ veta svaret pÄ en frÄga.


Vad hÀnder med Storytel?

Det Àr lÄngt ifrÄn bara Storytel som faller pÄ börsen, men aktien har verkligen slaktats av marknaden den senaste tiden. Inte för att den senaste rapporten var sÀrskilt dÄlig. Kanske hade spararna velat höra att Storytel ska fortsÀtta expandera och rulla ut i nya lÀnder istÀllet för att fokusera pÄ de mest lönsamma marknaderna kortsiktigt.

IgÄr kvÀll stÀngde Storytelaktien pÄ 58,40 kr vilket Àr en nedgÄng med 76 procent sedan toppen i höstas (248,50 kr). Faktum Àr att vÀrderingen av hela Storytel sjönk under 4 miljarder kronor vilket kÀnns som en vÀldigt lÄg vÀrdering med tanke pÄ omsÀttningen och tillvÀxten. Sedan Ärsskiftet har aktien fallit 64 procent.

En del menar att budskapet frÄn Storytelledningen tyder pÄ att en större affÀr Àr pÄ gÄng, kanske en försÀljning av hela Storytel. Andra menar att det Àr en klassisk fas dÀr man stannar upp för att stÀda och fÄ kostnadskontroll (eller kostnadsmedvetenhet) innan en ny karismatisk ledare stiger in och eldar pÄ för ett nytt race mot vÀrldsdominans.

En nyckelfrĂ„ga för framtiden Ă€r ifall investerarna eller förlagen ska vinna i frĂ„gan om revenue share. Ska man lyckas charma det konservativa Penguin Random House kommer det förmodligen att krĂ€vas ett tak pĂ„ abonnemangen och en fast ersĂ€ttning per timme (Ă€ven PRH kommer förmodligen att tvingas inse att ”per bok” inte kommer att fungera i en streamingmodell).


NÄgra veckor efter lanseringen sÀljs LÀckbergs nya bok pÄ Ica Maxi för 179 kr. Bra eller dÄligt för branschen? Foto: Boktugg.

StorsÀljare till lÄgpris

Bokbranschen Àr lustig. I ena andetaget gnÀlls det pÄ att prenumerationstjÀnster hÄller för lÄga priser, i nÀsta blundar man för att de allra mest attraktiva titlarna sÀljs till kampanjpris redan vid lansering.

Ta den nya boken Kult av Camilla LÀckberg och Henrik Fexeus. Med sina 600 sidor Àr den inte superbillig att trycka i dessa tider, Àven om en hög upplaga ger lÄgt styckpris. Den har ett fpris pÄ 155 kr.

Men Ă€ndĂ„ har den sĂ„lts för 199 kr pĂ„ Akademibokhandeln till vĂ€npris och 179 kr pĂ„ Ica Maxi de senaste veckorna – trots att den kom ut 28 april.

Ur den enskilda titelns perspektiv Àr det naturligtvis en god affÀr eftersom det maximerar försÀljningen. För Akademibokhandeln Àr det en indragare i butik och för Ica Maxi ett mervÀrde för kunder vars kundvagnar ÀndÄ ger en snittorder pÄ över tusenlappen och en liten merförsÀljning.

Men vad innebÀr det för resterande tusentals nya titlar pÄ marknaden? PrÀntar det in bilden av att en ny inbunden bok fortfarande kostar under 200 kr trots stora prishöjningar pÄ tryck och distribution? Och gör dÀrmed att normala priser pÄ 249 kr framstÄr som dyrt?

Rent logiskt borde den hÀr boken inte sÀljas till reapris. Författaren Àr vÀl etablerad och det Àr andra boken i serien. Om nÄgot skulle man vrÀkt ut första boken billigt.

Prisstrategi Àr nÄgot vi lÀr fÄ Äterkomma till framöver.


🎧 Miljonlyssnare. För första gĂ„ngen nĂ„r ljudbokstjĂ€nsterna fler Ă€n 1 miljon hushĂ„ll, enligt Mediavision. Detta nya rekord Ă€r sĂ€rskilt intressant eftersom det inte kan tillskrivas pandemin och det ökade intresse för betalda medietjĂ€nster som dĂ„ noterades.

🏆 Selmapriset, för bĂ€sta egenutgivna bok, gĂ„r i Ă„r till Pernilla Elmquist och Jens Almgren för The nordic street food story och kokbok, en bok om parets resa som pionjĂ€rer för det nordiska kökets plats bland gatumaten.

đŸŽȘ Bok och hav, Karlskronas litteraturfestival, Ă„terkommer efter tvĂ„ Ă„rs pandemiuppehĂ„ll, nu i ett mer intimt och nedskalat format. Till helgen Ă€r det dags, och barnen har i Ă„r fĂ„tt en egen bokfest.

đŸ„ Rockbok. Bonos memoarer, Surrender – 40 lĂ„tar, en berĂ€ttelse, kommer att ges ut i ett simultant internationellt slĂ€pp den 1 november 2022.

🏆 Redaktörspris. Malin Lilja, redaktör för barn- och ungdomsböcker pĂ„ Natur & Kultur, fĂ„r Ă„rets redaktörspris som delas ut av Förlagsklubben.


Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Har du plockat fram grillen eller skördat Ă„rets första sparris? PĂ„ tal om mat pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny. DĂ€r finns nĂ„got för alla plĂ„nböcker. Även för den som har en budget i nivĂ„ med en inbunden bok till fullpris.


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll pÄ böcker och bransch pÄ 5 min

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 9000 andra.