Storytel förvärvar rättigheter till Silfverbielke-serien. Foto: Massolit Pocket

Silfverbielke-serien får nytt liv hos Storytel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel har förvärvat de exklusiva rättigheterna att fortsätta berättelserna i den svenska crime-serien om karaktären Silfverbielke av Dag Öhrlund och Dan Buthler. Nu planerar Storytel för nya produktioner, med release nästa år.

De två författarna Dag Öhrlund och Dan Buthler har tillsammans skrivit en lång serie thrillers om psykopaten Christopher Silfverbielke och polisen Jacob Colt. Deras deckare har blivit enormt framgångsrika – och tillhör de mest lyssnade svenska ljudböckerna i Storytels historia, enligt ett pressmeddelande. Böckerna har blivit översatta till danska, norska, finska, tyska och holländska. 

Serien har tidigare getts ut av Lind & Co, Massolit och Damm Förlag. Den första boken i serien, Mord.net, gavs ut år 2007 och sedan dess har det släppts i princip en bok årligen fram tills att författarna gick skilda vägar för några år sedan. Den senaste, Kejsaren, gavs ut år 2018.

Förvärvet ger Storytel möjlighet att fortsätta serien med andra skribenter.

– Det här är en lycklig dag för alla Silfverbielke-fans. Vi är båda väldigt glada att vår antihjälte nu får nytt liv, och en internationell spridning, som inte hade varit möjlig utan Storytel, säger Dag Öhrlund och Dan Buthler i en kommentar.

– Nordic Noir är en av de mest populära genrerna i vår tjänst, och suget efter den här typen av fängslande eskapism ökar ständigt, både i Norden och i resten av världen. Storytels fortsättning på Öhrlunds och Buthlers thrillers kommer att få det populära universumet runt Silfverbielke att växa, och göra det mer levande än någonsin. Jag är väldigt stolt över att tillkännage det här avtalet, säger Helena Gustafsson, Chief Content Strategy Officer på Storytel.

Skapandet av de nya historierna om Silfverbielke kommer att sätta igång inom kort. Det framgår inte av pressmeddelandet vem som kommer att skriva berättelserna.

Kanske kan den här nyheten få Storytels börskurs att lyfta inför delårsrapporten som kommer i veckan?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.