Martin Nilsson vill maxa läsarnas minne och tipsar om bra böcker för hjärnan

Martin Nilsson. Foto: Åsa Siller

Med boken Det andra minnet vill Martin Nilsson maximera läsarens minneskapacitet.

Det började med ett nytt jobb och dagliga tågresor. Från hemmet i Halmstad skulle Martin Nilsson ta sig med tåg till arbetet som lärare på en gymnasieskola i Lund och redan efter första resan insåg han nödvändigheten i att hitta något att göra på tåget.

– Det tar två timmar att åka. Jag tittade på de andra i vagnen, de sov eller skrollade på sina mobiler. Jag tänkte att det blir många timmars skrollande, jag måste göra något vettigt med tiden. Så innan jag tog tåget hem på eftermiddagen gick jag in i en bokhandel och eftersom jag är psykologilärare gick jag direkt till psykologihyllan.

Titeln han fastnade för var Moonwalk med Einstein, den lät både märklig och spännande. I boken fanns starten på resan, inte bara hem till Halmstad utan till en karriär som minnesmästare.

– När jag började läsa tändes så många idéer. Hur minnet funkar och varför det funkar, jag fick så mycket inspiration och fortsatte läsa andra böcker.

Nu är Martin Nilsson tvåfaldig svensk mästare i minne och för tre år sedan slog han världsrekord i Pi-matrix. Det är en utmaning där deltagarna inte bara ska lära sig de 10 000 första decimalerna av Pi utan dessutom kunna den korrekta fortsättningen, oavsett var bland decimalerna man börjar.

– Det var kulmen på hur långt det kunde gå. När jag först läste boken, där på tåget, kändes det helt ouppnåeligt.

I den nyutkomna boken Det andra minnet delar Martin Nilsson med sig av olika tekniker för att förbättra sitt minne och berättar om resan som tagit honom både till ett världsrekord och till finalen i tv-programmet Talang.

– Jag vill att man ska läsa boken och bli inspirerad, att veta att man kan lära sig, även om man tror att det är omöjligt. Det har helt förändrat min bild av potential. Och jag vill att man ska bli nyfiken och tänka att ”kunde Martin, så kan jag också”.

Ju mer du lär dig, desto större blir hjärnans kapacitet. En förtröstansfull kunskap, men likväl frustrerande när något nytt ska tragglas in och det känns som att inte en enda tanke till får plats i huvudet.

– Man måste ha en grundkunskap att hänga upp det på. Om man är intresserad av fotboll, till exempel, finns det ingen gräns på vad man kan lära sig om lag, spelare, resultat, tränare och annat. Kunskapen växer utan att man behöver lägga energi på det.

Det är just sådant, hur man bygger upp sin minneskapacitet, han tipsar om i boken. Det är tekniker som han själv använt sig av och som de allra flesta har nytta och glädje av. Ett slags grundpaket som ska ge inspiration till att läsa mer.

– Om man använder teknikerna glömmer man inte.

Men även en minnesmästare glömmer nycklar och matsäck till barnen ibland.

– Det är ett stående skämt, jag glömmer nycklarna hela tiden och har en sådan där ”tile”, som spårar dem. Men jag kan inte använda minnesteknikerna hela tiden, det skulle kännas helt maniskt. Det är som att slå på en knapp, det tar lite energi och jag väljer att inte slå på den hela tiden.

I tankarna håller han på att marinera en ny bokidé, om vad minnet egentligen är för något. När den kommer ut är inte klart, men för någon som säger sig avsky rutiner och upprepningar är han förhållandevis precis i sina beräkningar om när den kan tänkas vara färdigskriven.

– Höstterminen börjar 6 augusti. Tågresor måndag till fredag, tusen ord per dag i 14 veckor. Så någonstans strax före jul.

5 bra böcker om minnet och hjärnan – Martin Nilsson tipsar

Moonwalk med Einstein av Joshua Foer

”Boken som förändrade mitt liv när jag köpte den för snart 10 år sedan. Journalisten Joshua Foer börjar träna sitt minne för att kunna skriva om minnesmästarnas metoder. Ett år senare blir han amerikansk mästare i minne. En bok som tänder gnistan och visar vägen.”

Så får du ett superminne – minnesteknikerna som alla kan använda av Jonas von Essen

”Boken jag önskar att jag kunde köpt när jag började träna – men då fanns den inte. Enkla övningar, pedagogiskt förklarat och en möjlighet att kliva rakt in i Jonas fantastiska hjärna. En bok för dig som vill ha övningar och konkreta tips.”

Art of memory av Frances Yates

”Minnesteknikernas historia och den enskilt viktigaste boken om minnet. Det här är utgångspunkten för alla seriösa studier av minneskonstens dåtid. Yates sätter metoder och tänkare i rätt kontexter och avhandlar komplexa koncept med stilistisk precision. En bok för dig som vill förstå historiken och bakgrunden.”

Tänka snabbt och långsamt av Daniel Kahneman

”Idéerna om automatiska och medvetna tankeprocesser har funnits med i psykologin ett bra tag. Men ingen har lyckats beskriva och undersöka det på samma sätt som Nobelpristagaren Daniel Kahneman. Våra tankefel beror oftast på förprogrammerade strukturer som gör att vi tänker snabbare än vi borde ibland. Det här är en bok för dig som vill förstå hur vi fungerar på djupet.”

Min kamp av Karl Ove Knausgård

”Den bästa boken om minnets bedräglighet även när det framstår som fotografiskt i bokens återgivning. Detaljer och säkerhet är inte detsamma som sanning. Men ambitionen att gräva sig fram till den är fascinerande och djupt mänsklig. Boken för dig som vill upptäcka hur minnet genomsyrar allt vi gör.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.