Ny undersökning: Svenskarna läser för att slappna av

Svenskarna läser i första hand för att slappna av, enligt en undersökning gjord på uppdrag av Sveriges Radio. Arkivbild: Gorm Kallestad/NTB/TT.

I en undersökning om läsvanor gjord på uppdrag av Kulturnytt i Sveriges Radio svarar majoriteten – 44 procent – av de medverkande att de läser böcker i första hand för att ”slappna av eller ha lugn och ro”.

40 procent läser främst för att de ”vill svepas med i handlingen spänning eller dramatik” medan 28 procent ägnar sig åt böcker först och främst för att lära sig saker eller upptäcka något nytt.

Undersökningen är gjord av Novus som genomförde 1 081 webbintervjuer med läsare i åldrarna 18–79. Läsarna hade 14 alternativ att välja mellan.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.