Almapriset 2022: Författare från Ryssland och Ukraina bland de nominerade

Beslutet om vem som får årets Almapris, fem miljoner kronor, togs redan före Rysslands invasion av Ukraina, berättar juryns ordförande Boel Westin. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

I dag klockan 13 tillkännages årets mottagare av Almapriset. 282 kandidater från 71 olika länder är nominerade till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Bland dem en från Ukraina och 17 från Ryssland.

Pristagaren avslöjas under en strömmad presskonferens från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och följs med stort intresse bland annat på den pågående barnboksmässan i Bologna. Almapriset, Astrid Lindgren Memorial Award, instiftades 2002 av den svenska regeringen och 20-årsjubileet uppmärksammas i år med en jubileumsskrift om alla tidigare pristagare.

Bland de nominerade finns författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare från olika delar av världen. 17 av dem är från Ryssland och en från Ukraina. Beslutet om vem eller vilka som kan tilldelas årets pris fattades redan före Rysslands invasion av Ukraina – och juryn har inte haft möjlighet att ta med Rysslands agerande i beräkningarna, uppger juryordförande Boel Westin.

– Vi har inte tagit någon hänsyn till det utan vi har behandlat ryska nomineringar för det här året, precis som alla andra. Det blir en fråga för nästa år där vi måste följa principer eller regler för kulturutbyte med Ryssland. Nomineringarna gjordes ju förra året så det vore konstigt om vi skulle ta hänsyn till den situationen nu, säger hon.

Hittills har ingen Almapristagare varit varken från Ryssland eller Ukraina.

Boktuggs fotnot: Författaren Oleksandr Dermanskyi från Ukraina är en av de nominerade. Han är inte utgiven på svenska tidigare. Det finns däremot den ryska illustratören Igor Oleynikov (Maomaos längtan) och den ryska skräckförfattaren Anna Starobinets (Den levande). Övriga nominerade från Ryssland hittar vi inte vid en snabb sökning i vår bokdatabas.

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagaren besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

Fakta: Almapristagare

De tio senaste årens Almapristagare:

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL