🙀 Bokreabiverkning (Nyhetsbrev #379)

Billiga böcker ger fler chans att handla. Men riskerar Àven att lÀra kunderna att det bara Àr att vÀnta pÄ rean. Foto: iStock.

Äntligen mĂ„ndag. Fredagens Analysbrev var en av de viktigaste texterna i Ă„r. Det Ă€r inte mina ord, det Ă€r inte heller en lĂ€sares utan flera lĂ€sares ord. Kanske Ă€r det dĂ€rför symboliskt att den ligger bakom betalvĂ€gg. Vi mĂ„ste ju ocksĂ„ kunna ta betalt för det vi gör. Annars fĂ„r vi göra nĂ„got annat.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


TITLAR PÅ TOPPLISTOR

Vi har skummat topp/trendlistorna hos de stora aktörerna. HÀr Àr nÄgra heta titlar som trendar.

đŸ”ș 2. Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger (Bokus)

đŸ”ș 1. Vargarna frĂ„n evighetens skog av Karl Ove KnausgĂ„rd (Adlibris)

đŸ”ș 1. VĂ„roffer av Maria Richardsson (Nextory)

đŸ”ș 4. Onda drömmar av Anna Jansson (Storytel)

đŸ”ș 18. Röd av Disney (Bookbeat)

đŸ”ș 1. I dina hĂ€nder av Malin Persson Giolito (Bokus Play)

PÄ tal om topplistor. LÀs mer lÀngre ner om de rea-dopade februari-topplistorna över pappersböcker, CD-skivor och download.

* InnehÄller sponsrade affiliatelÀnkar


BOKREANS EFFEKTER

Bokrean Àr viktig för fysisk bokhandel.

Lockar Bokrean kunder – eller lĂ€r den ut fel beteende?

Det finns de som tror att rÀddningen för fysisk bokhandel Àr fastpris, att det ska höja vÀrdet pÄ böcker. Samtidigt hyllar man den Ärliga köpfesten som just nu gÄr mot slutspurten: Bokrean.

Jag pratade med en bekant som Àlskar deckare och lÀser varje kvÀll. Men han köper aldrig till fullpris.

– Jag brukar handla pĂ„ rean, det vore ju vansinne att köpa en ny deckare pĂ„ hösten nĂ€r den kommer pĂ„ rean för en tredjedel av nypriset nĂ„gra mĂ„nader senare, sĂ€ger han.

NÀr det gÀller rea finns det olika skolor. En Àr att jobba med ett reasortiment dÀr arbetet nu pÄgÄr med 2023 Ärs rea. Att rea en bok blir en del av lanseringsplanen för att kunna sÀlja ytterligare (tio)tusentals exemplar av en fortfarande aktuell bÀstsÀljare.

Det kan framstÄ som fullstÀndigt huvudlöst att dumpa priset pÄ deckare som slÀpptes i oktober och november och som tusentals kunder köpt till fullpris inte bara som julklapp utan Àven i januari.

Samtidigt menar min vÀn att rean Àr mycket sÀmre idag Àn den var för tio eller tjugo Är sedan. Att utbudet Àr sÀmre, i alla fall av deckare. Om det Àr hans minne som sviktar eller om det faktiskt var lÀttare att hitta flera böcker av samma författare pÄ rean dÄ Àn idag lÄter jag vara osagt.

Som förlÀggare vill vi ju gÀrna tro att rean öppnar upp för nya kunder. Den som inte ville betala 249 kr för boken nÀr den var ny kanske vill köpa den för 89 kr. Och att lÀsaren sedan Àlskar den sÄ mycket att hen köper nÀsta bok till fullpris. Med den logiken borde det vara optimalt att rea en bok precis innan en ny bok slÀpps. Men rean Àr ju en en-gÄng-om-Äret-kampanj.

Den andra sortens rea Àr att sÀnka priset pÄ de böcker som redan finns i butik, antingen med XX procent pÄ allt under nÄgra dagar/veckor. Eller genom att vÀlja ut osÄlda/svÄrsÄlda titlar och sÀtta ner priset stegvis tills de sÀljs. En klassisk lagerrensning helt enkelt.


FÖRFATTARINLÄGG *

📗 Boktips. ”Skjutningar i Stockholm – gĂ€nguppgörelser? LĂ€karen Tekla Berg ser andra mönster hos de skadade pĂ„ Nobelsjukhuset. Parallellt: en flickas öde i Dalarna som Tekla inte kan slĂ€ppa.” LĂ€s/lyssna: Det första skottet, Det sista steget av Christian Unge.

📙 Boktips. ”Den blyga ensamvargen Nike Ă€r olycklig i sitt styrda Ă€ktenskap men ett inslag i radio ger henne en ny vĂ€n. Nya dörrar öppnas – till skapande, sjĂ€lvkĂ€nsla och kĂ€rlek.” LĂ€s/lyssna: Det enda jag vill Ă€r att leva av Birgitta Bergin.

📘 Boktips. ”Tistedts femte roman pulserar av tonĂ„rens Ă„ngestdrabbande ensamhet och sexuella uppvaknande. En första trevande beröring kantas av betraktelser av vĂ„r uppkopplade samtid.” LĂ€s Benranglet av Martin Tistedt.

* sponsrade inlÀgg av förlag/författare.
Vill du fresta vÄra lÀsare med din bok? Mejla sales@boktugg.se för prisuppgift.


DEBUTANTER

Du missar vÀl inte debutanportrÀtten pÄ Boktugg? HÀr Àr nÄgra av de senaste:

Hanna Simmons debuterar med spÀnningsroman

Karolina Hellman debuterar med bok frÄn 2020 Ärs lockdown

Isabelle Angers debut Àr en novellsamling med klimattema

Tove SelvÄg Drott debuterar med personlig bok om att stamma

Sati Bacchus debuterar med bok om personlig utveckling

Är du sjĂ€lv aktuell debutant – eller har ni debutanter pĂ„ förlaget? Kolla in kriterierna för debutantportrĂ€tt och skicka in.


TILLSAMMANS MED*

En söt och spÀnnande kattunge

Foto: iStock.

En riktigt spÀnnande ny bok eller tjÀnst. Det skulle du kunna presentera hÀr för 8000 bokÀlskande lÀsare av Boktuggs nyhetsbrev. Till ditt förfogande har du en bild (du kan hitta pÄ nÄgot mer kreativt Àn en kattunge) och utrymme att skriva 900 tecken, vilket blir runt 160 ord. Den hÀr texten Àr exempelvis bara runt 700 tecken, men det sÀgs ju att less is more.

Det Àr mer Àn tillrÀckligt för att övertyga lÀsaren om att hen faktiskt borde klicka sig vidare och lÀsa mer om det du har att erbjuda. Du kan vÀlja att lÀnka till en ÄterförsÀljare, din egen hemsida eller en speciell landningssida.

Om du tycker att det hÀr utrymmet ser attraktivt ut, hör av dig till sales@boktugg.se för att boka.

* sponsrat inlÀgg


HÖRT & LÄST

LĂ€sApp: Substack lanserar en egen app (obegripligt nog endast för iOS men Android Ă€r pĂ„ gĂ„ng) för lĂ€sning av … Substack-nyhetsbrev som dĂ€rmed undgĂ„r att hamna i en skrĂ€ppost eller i reklamfoldern. Men anvĂ€ndare kan Ă€ven addera RSS-flöden frĂ„n andra publikationer. (NiemanLab)

ALMApriset. NĂ€sta vecka Ă€r det dags att presentera Ă„rets pristagare – Astrid Lindgren Memorial Award 2022. Förutom Ă€ran fĂ„r vĂ€ntar fem miljoner kronor. TillkĂ€nnagivandet sker 22 mars klockan 13.00 vid en livesĂ€nd presskonferens i Stockholm. Till Ă„rets pris Ă€r 282 kandidater frĂ„n 71 lĂ€nder nominerade. (alma.se)

BookerDansk. Inga svenska, men en dansk och en norsk, författare fanns med pÄ Booker Prize Internationals lÄnga lista: After The Sun af Jonas Eika och A New Name: Septology VI-VII av Jon Fosse. Eikas bok Àr utgiven pÄ svenska med titeln Efter solen medan endast första boken i Fosseserien (Det andra namnet : Septologin I-II) kommit till Sverige. PÄ listan fanns Àven tidigare vinnare som Olga Tokarczuk och David Grossman. Den 7 april slÀpps korta listan och 26 maj presenteras vinnaren. (Booker Prize)


UKRAINASTÖD

Ukraina Àr det största landet i Europa till ytan. Foto: iStock.

Hur stötta Ukraina pÄ bÀsta sÀtt?

Vad man Àn gör sÄ kÀnns det för lite. Det Àr svÄrt att ta in hur mycket den ryska invasionen av Ukraina förstör. MÀnniskoliv och klimatets resurser gÄr till spillo. NÀr muren föll trodde vi ÀndÄ att det var slutet för diktatorerna i öst. Men maktgalna hÀrskare fortsÀtter sprida skrÀck.

LÀser i tidningen att det inte alltid Àr sÄ enkelt som att tömma sitt förrÄd och skÀnka det till Ukraina. TvÀrtom i vissa fall eftersom arbetet med att sortera bland klÀder, leksaker och andra prylar Àr sÄ tidskrÀvande att det inte bidrar.

BÀttre dÄ att skÀnka pengar vilket flera bokförlag i Sverige gjort. Kriget leder ocksÄ till en flyktingström av enorma proportioner. I fredags hade 2,5 miljoner mÀnniskor flytt Ukraina. Fler Àn vad som bor i Storstockholm.

Runt 200 000 ukrainska flyktingar vÀntas komma till Sverige, frÀmst kvinnor och barn. Det hÀr skapar ett behov av böcker pÄ ukrainska. Biblioteken kommer att fÄ ett stort ansvar precis som under den förra flyktingvÄgen 2015.

Bibliotekens arbete med nyanlĂ€nda grundar sig i bibliotekslagen dĂ€r det bland annat sĂ€gs att biblioteken ”ska Ă€gna sĂ€rskild uppmĂ€rksamhet Ă„t de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmĂ„l Ă€n svenska”.

HÀr kommer samarbeten mellan svenska och ukrainska förlag att vara en nyckel. Kan Sverige stötta genom att trycka upp böcker pÄ ukrainska?

Och det Àr inte utan att man tÀnker tanken: hur mycket av den ukrainska utgivningen finns idag som digitala böcker? I sÄ fall kanske Àven prenumerationstjÀnsterna ska engagera sig för att tillgÀngliggöra eböcker och ljudböcker pÄ ukrainska och ge flyktingar frÄn Ukraina tillgÄng till dessa?

Kanske kan pengar pÄ det viset strömma tillbaka till ukrainska förlag och författare som utan tvekan befinner sig i en svÄr sits.


Du har vÀl inte missat förra mÄnadens topplistor som slÀpptes i fredags?


BRANSCHTUGG

🩊 Bokbedragare: Fyra mĂ€n har erkĂ€nt att de lurat Amazon pĂ„ 1,5 miljoner dollar. Metoden: att hyra studentlitteratur av Amazon och sedan sĂ€lja böckerna istĂ€llet för att Ă„terlĂ€mna dem. De kringgick begrĂ€nsningen pĂ„ 15 böcker per kund genom att skapa falska konton med olika leveransadresser. BedrĂ€gerierna pĂ„gick 2016-2021. (Michigan Live)

💰 RekordĂ„r. Norska Gyldendal har presenterat resultatet för 2021. OmsĂ€ttningen ökade med 8 procent till rekordhöga 2,7 miljarder norska kronor. Vinsten blev hela 145 miljoner NOK. Gyldendal sĂ„lde över 10 miljoner böcker under Ă„ret och 40 procent av intĂ€kterna var digitala. (Bok365)

🏆 SagaNominering. Danska digitalförlaget Saga Egmont Ă€r nominerade till Audiobook Publisher of the Year pĂ„ London Book Fair International Excellence Awards tillsammans med Penguin Random House och Macmillan Audio. Förlaget ser nomineringen som ett bevis pĂ„ att man etablerat sig Ă€ven i den engelsktalande delen av vĂ€rlden. Priset delas ut vid LondonmĂ€ssan (5-7 april) (Bogmarkedet)

Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prova pÄ Insider för 19 kr i tio dagar, dÀrefter frÄn 49 kr/mÄn.

Lediga jobbkolla i vÄr platsbank (dÀr Insider-prenumeranter annonserar gratis)


SPONSORER

Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prenumerera pÄ Insider frÄn 83,75 kr/mÄn.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL