Mat blir terapi i Marie Richardsons nya film baserad på boken ”Tisdagsklubben”

Kocken Henrik (Peter Stormare) och hotellreceptionisten Karin (Marie Richardson) möts på en matlagningskurs i "Tisdagsklubben". Pressbild: Anagram/SF Studios.

Av nya filmen ”Tisdagsklubben” kan man lära att det aldrig är för sent att leva livet. Men det gäller att våga ta klivet – och släppa taget om gamla sanningar.
– Jag har slösat bort mycket tid på oro, säger Marie Richardson, som spelar huvudrollen.

Dramakomedin ”Tisdagsklubben” bygger på en bok från 2015 med samma namn, av Anna Fredriksson. Historien kunde ha blivit till film för över tio år sedan, har regissören Annika Appelin tidigare berättat för TT.

Men på den tiden ville alla producenter att kvinnorna i filmen skulle vara betydligt yngre, så det fick bli en bok först. Och nu är tiden mogen för en historia om ett gäng 60-plussare.

Att historien kretsar kring tre kvinnor, som inledningsvis är lite stukade, var något som lockade Marie Richardson in i projektet.

– Det sticker ut och det känns också ovanligt att det får vara fina relationer de här tjejerna emellan. Det kan vara så tröttsamt med stora konflikter som alltid ska driva handlingen framåt, speciellt när det handlar om att kvinnor ska konkurrera. Så är det inte här och det tycker jag om.

Passion för mat

Helt konfliktfritt är det dock inte i ”Tisdagsklubben”. Filmen handlar om Karin som på sin 40-åriga bröllopsdag upptäcker att maken Sten (Björn Kjellman) har varit otrogen. Det får henne att omvärdera saker i sitt liv.

– Hon har levt mycket för att serva sin man och sin dotter. I grunden har Karin en stor passion för mat och har haft drömmar om att jobba med mat men hon har inte vågat.

På en matlagningskurs tillsammans med två jämnåriga väninnor (som spelas av Sussie Eriksson och Carina M Johansson) träffar hon stjärnkocken Henrik (Peter Stormare) och då väcks nya känslor till liv, bland heta kryddor och avancerade asiatiska rätter.

TT: Mat känns nästan som terapi för Karin?
– Ja! Det är som terapi – alla sinnen, det är så sensuellt och aptitligt. En fysisk upplevelse av att så här kan livet vara, säger Marie Richardson.

Vill laga oftare

Hennes eget förhållande till mat och matlagning kan beskrivas som: komplicerat. Maken, skådespelaren Jakob Eklund, tog över i köket i takt med att barnen kom.

– Vid det här laget har han blivit så duktig på att laga mat. Och han ser det aldrig som kravfyllt, när Jakob lagar mat är det som semester för honom och då är det enkelt för mig att backa och nu ligger jag så långt efter, säger Marie Richardson och fortsätter:

– Men när jag blir lite ledigare, då ska jag laga mer mat, för det är en dröm.

TT: Du kanske får gå en kurs?
– Ja, eller hur. Jag hade hoppats att den här filmen skulle göra mig duktigare på matlagning men vi hade ju en riktig kock. Så det hanns inte med men jag ser fram emot det, jag har det framför mig.

Slösat tid på tvivel

För Karin i filmen har livet på många sätt bara rullat på. Men när tillvaron skakas om får hon chansen att aktivt fatta nya beslut. Marie Richardson fick själv anledning att fundera över sina livsval när hon nyligen arbetade med Mattias Anderssons pjäs ”Vi som fick leva om våra liv”, som televiserats och nu ligger på SVT Play.

– Jag har till exempel valt det här yrket, redan som barn var det mitt drömyrke. Så det har jag aldrig ångrat. Men väldigt ofta så tror man att ”nu har jag tagit ett beslut och då kan man inte ändra på det”, det kan vara så smärtsamt, säger Marie Richardson och fortsätter:

– Jag tycker att jag har slösat bort mycket tid i mitt liv på oro, ångest och tvivel. Jag skulle ha velat vara mer luststyrd, för jag kan vara det också. Jag har till exempel alltid velat gå en fotokurs. Varför tar jag inte tag i den saken? Vid min ålder börjar man tänka: livet är kort och vill du pröva de här sakerna så får du väl passa på.

Text: Miranda Sigander/TT

Tisdagsklubben – boken bakom filmen

Tisdagsklubben

Tisdagsklubben

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Ebok (EPUB)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-08-31
  • ISBN: 9789137141718

Fakta: ”Tisdagsklubben”

Regi: Annika Appelin

Manus: Anna Fredriksson

Medverkande: Marie Richardson, Peter Stormare, Sussie Eriksson, Carina M Johansson, Björn Kjellman, Ida Engvoll, Klas Wiljergård, Maria Sid med flera.

Handling: Karin upptäcker att hennes make sedan 40 år har en affär samtidigt som hon träffar en gammal skolkompis, som får henne att börja på en matlagningskurs – och göra nya livsval.

Premiär: 4 mars

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL