Diamant Salihu får Bernspriset 2021 av Svenska PEN

Diamant Salihu är grävande journalist och författare. Pressbild: Mondial.

Det blir författaren och journalisten Diamant Salihu som får Bernspriset 2021 för sin bok Tills alla dör. Det meddelar Svenska PEN.

Han får priset för boken Tills alla dör (Mondial) som ”inkännande och journalistiskt, utan att luta sig mot klicheér, skildrar våld och vardag i en utsatt del av Stockholm”, enligt juryn.

– Jag är väldigt hedrad över att få Bernspriset. När jag nyligen besökte Rinkeby kom boende fram och tackade för att jag skildrat hur de drabbas av gängvåldet som tyvärr blivit vardag för alltför många barn och vuxna i området. Men det här hade aldrig gått att berätta om inte människor trots rädslan de känner ändå vågat prata med mig. Därför delar jag det här priset med alla modiga som velat göra sin röst hörd, säger Diamant Salihu i ett pressmeddelande.

Fakta om Bernspriset

Bernspriset eller Bernsstipendiet är ett årligt pris som sedan 1966 utdelas av Svenska PEN till en författare, journalist eller fotograf som ”lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former”.

Priset instiftades 1963 av poeten Johannes Edfelt och hans bror Arne Edfelt, som då drev Berns, i samband med Berns salongers 100-årsjubileum. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL